L’operació ha sigut aquest matí a la zona del barri antic de Sant Fruitós de Bages, on les parts afectades i membres de la PAH Sant Fruitós s’han reunit per evitar el llançament, després de 12 anys d’una suposada estafa de compravenda de l’habitatge. També s’hi han desplaçat una tècnica i la regidora de l’àrea de Serveis Socials, Cristina Múrcia, com també Mossos i policia local.

Fa 12 anys que el propietari -d’uns 90 anys- de la residència avui desnonada, va decidir demanar un préstec per poder pagar la hipoteca. Segons la PAH Sant Fruitós, el préstec el va demanar a la immobiliària badalonina Subaro i aquesta li hauria fet un suposat contracte enganyós de compravenda. Cada mes havia de pagar 1.700 euros de lloguer, que al cap d’uns anys es va rebaixar a 1.200. Per tant, no retornava el préstec, sinó que pagava un lloguer com si ja no fos propietat seva. Segons afectats directes, cansat de fer front als pagaments i a les amenaces de la immobiliària, va decidir marxar tot i que la seva néta hi va anar a viure.

La que ha presenciat el llançament avui és la néta. L’edifici del seu avi està repartit en tres finques, dues de les quals són, de moment, propietat de la immobiliària badalonina. La tercera no ho és, però comunica amb les altres dues i per això el jutge va denegar el llançament el mes de juliol. Davant la negativa, l’empresa immobiliària ha determinat que té la potestat de dur a terme el llançament i això és el que ha fet avui.

El 19 de desembre hi ha el judici on s’ha de demostrar que es tracta d’un frau per compravenda i que el propietari desconeixia que estava venent casa seva. Finalment, l’actual inquilina de la casa pot deixar les seves coses als baixos de la finca que no estava hipotecada fins al 22 de desembre, tres dies després de la celebració del judici i l’Ajuntament li proporcionarà un pis de lloguer social fins llavors. El llançament ha arribat després d’hores de converses amb molt de fred a fora el carrer, tensions i discrepàncies, però amb al final amb la voluntat de la inquilina, que els membres de la PAH Sant Fruitós han respectat.