Sant Fruitós condemnarà qui retiri els llaços grocs

136

El Ple municipal del mes de juny de Sant Fruitós ha estat un dels més seguits. La sala es va tenyir de groc, a favor de la llibertat dels presos polítics. L’explicació és molt senzilla: es presentava una iniciativa per la “declaració institucional a favor del lliure ús dels llaços grocs en espais públics i privatsi per condemnar a aquelles persones que els retirin. Una iniciativa presentada inicialment pel grup municipal d’ERC i amb l’adhesió dels grups municipals de Gent Fent Poble i CiU i que, per tant, es ca aprovar amb els seus vots favorables – 11 en total – i 2 en contra, els del PSC. No és una iniciativa pionera, ja que ja ha estat aprovada per altres municipis catalans, però és la primera vegada que ho fa un municipi del Bages.

En el text, defensat per la portaveu dels republicans, Àdria Mazcuñán, es destaca l’ús que es fa dels llaços grocs com a símbol de reivindicació contra la presó cautelar d’activistes socials i càrrecs electes per les seves idees polítiques i també l’ús que en fan força persones que no són independentistes, però que estan a favor dels drets de les persones injustament tractades. En aquest sentit, van voler “donar suport a la col·locació de llaços groc en llocs públics, i de qualsevol altre símbol que és consideri, per tal de reivindicar per la presó cautelar d’activistes socials i càrrecs electes és injusta i injustificada” i, al mateix temps, “es condemna que es retirin aquests símbols de la via pública per part de persones alienes a qui els ha posat”.

Escolteu la portaveu republicana, Àdria Mazcuñán, presentant-ho:

Al llarg del debat es van evidenciar les diferències ideològiques dels grups municipals. Des d’ERC asseguren que “per a uns es tractava de defensar la llibertat d’expressió i per als altres es tractava d’un acte vandàlic en contra de la unitat d’Espanya”.

Així, el grup municipal del PSC creu que és “molt agosarat i fora de tota lògica democràtica amb l’Ajuntament de Sant Fruitós”. Ho argumenta dient que consideren que l’empresonament és injust però que els actes que han comès els subjectes són “presumptament il·lícits”. Afegeix que no creu que arrencar llaços grocs signifiqui “aplaudir la violència institucional”, tal com diu la moció, ni que qui ho fa “vol a la presó els afectats abans que els jutgin”. Així, el grup socialista demanava tres punts: respecte, reconciliació i reformes.

Escolteu-ne la seva intervenció:

L’aprovació, just quan falta menys d’un any per les properes eleccions municipals, podria semblar que afegeix tensió a les relacions de l’equip de govern, format per Gent Fent Poble i el PSC, que en més d’una ocasió s’ha vist amenaçada per les diferències ideològiques dels últims fets polítics. D’altra banda, l’alcalde, Joan Carles Batanés, ha desmentit que hi hagi hagut tensió i, de fet, va donar les gràcies a Tomàs Casero, portaveu del PSC, que sempre hagi estat tolerant amb aquest tema.

(actualitzarem la informació més endavant)