L’ajuntament de Sant Fruitós de Bages ha programat una sortida a la Catalunya Nord per tal de visitar diferents espais representatius de la memòria històrica del país pel pròxim 8 de març, dia internacional de les dones.

La sortida començarà al Museu Memorial de l’Exili a la Jonquera, un centre d’interpretació que recorda els exilis provocats per la Guerra Civil d’Espanya i de Catalunya, un espai per a la memòria, la història i la reflexió crítica. Al migdia, els participants dinaran un pícnic a la platja d’Argelers, una zona que es va convertir en un cap de concentració on s’hi dirigiren milers de refugiats republicans espanyols, molts d’ells catalans, que fugien d’Espanya preveient la imminent victòria del bàndol nacional.

A la tarda la sortida continuarà a la Maternitat d’Elna, un espai museístic ubicat al castell d’en Bardou. En aquest edifici la infermera suïssa Elisabeth Eidenbenz en temps de la Guerra Civil, va buscar les dones embarassades que es van exiliar als camps de concentració del sud de França i les va acollir en aquest palauet abandonat per facilitar que poguessin donar a llum en condicions decents. Fins al 1944, la institució que es coneix com la Maternitat d’Elna, va portar al món al voltant de 600 nadons i, fins i tot, va recollir mares jueves que fugien de la persecució nazi durant la Segona Guerra Mundial. Podeu veure un vídeo-documental sobre la història i la recerca que va fer la periodista Assumpta Montellà.

La sortida, que té un cost de 12 Euros, es realitzarà el dimecres 8 de març a ¼ de 10 del matí des del pavelló d’esports de Sant Fruitós de Bages i es preveu tornar al mateix punt pels volts de les 8 del vespre. Les inscripcions es poden fer a l’àrea de cultura de l’Ajuntament de Sant Fruitós de Bages.

Imatge de Flickr Homenatge a la Maternitat d’Elna.