Sant Fruitós incorpora el romanent del 2019 al pressupost d’aquest any i crea una comissió per fer front a la crisi de la COVID-19

174
El ple de Sant Fruitós del mes de maig ha sigut el primer presencial de la comarca.
El ple de Sant Fruitós del mes de maig ha sigut el primer presencial de la comarca.

La modificació del pressupost

El ple de Sant Fruitós aprova incorporar el romanent del 2019 al pressupost del 2020. És una de les decisions que es s’han pres al Pavelló d’Esports, on s’ha celebrat el primer ple presencial del Bages des que es va decretar l’estat d’alarma. En total, a ajuts socials, s’hi afegiran 826.000 euros en dues partides diferents.

Tot plegat per poder augmentar el pressupost del Pla de Recuperació Econòmica de Sant Fruitós de Bages. El regidor d’Hisenda, Xavier Racero, ha anunciat així el punt del dia pocs minuts després que comencés el ple.

El regidor d’Hisenda, Xavier Racero

Un punt que ha aixecat polseguera i ha sigut dels que més temps ha ocupat del ple. En general l’oposició ha criticat que el govern hagi pres les decisions per fer front al coronavirus pel seu compte. Gent Fent Poble, però, ha respost que els altres grups tampoc han posat propostes sobre la taula.

La líder del PSC a Sant Fruitós, Cristina Murcia, va tocar el crostó a l’equip de govern per no haver tingut en compte l’oposició per tirar endavant les mesures per pal·liar els efectes de la COVID-19.

La regidora pel PSC, Cristina Murcia

La socialista va criticar alguns factors com la data límit per acollir-se a la línia 1 d’ajuts, que s’exhauria l’11 de maig, i la regulació de les mesures anunciades per l’Ajuntament que, ha assegurat, no ho estan.

Una crítica que també ha compartit Felip Echarri, de Junts per Sant Fruitós. Pel seu costat, ha apuntat que el seu grup creu que no s’han previst possibles despeses futures com, per exemple, l’educació.

El regidor per Junts per Sant Fruitós, Felip Echarri

Esquerra Republicana s’ha unit als socialistes i als postconvergents. David Uró ha dit que el Pla de Reactivació Econòmica no s’ha gestionat bé.

El regidor per ERC, David Uró

Els republicans han apuntat també a la falta d’ajuts per autònoms. A més, han criticat que les condicions per demanar els diferents ajuts no són gaire específiques i que no estan pensades per ajudar als que més ho necessiten.

L’alcalde de Sant Fruitós, Joan Carles Batanés, ha defensat que els grups de l’oposició sí han pogut fer aportacions i no ho han fet. De fet, ha titllat les crítiques de l’oposició de demagògiques i falses.

L’alcalde de Sant Fruitós, Joan Carles Batanés

Batanés també ha explicat que de cara als propers mesos, si cal, l’Ajuntament ja preveu que s’hagin d’ampliar les línies d’ajut. A més, també ha explicat que la línia 1 d’ajuts es va tancar l’11 de maig per poder fer els pagaments tan ràpid com sigui possible.

Pel seu costat, la regidora de Promoció Econòmica, Carme Cruz ha respost que moltes de les crítiques de l’oposició sobre les bases dels ajuts no eren certes. Abans que la modificació de pressupostos quedés aprovada amb els vots de Gent Fent Poble, l’oposició ha demanat consens entre totes les formacions a l’hora de prendre d’el·laborar les mesures.

Punts aprovats per unanimitat

El ple ha comptat amb un total de 18 punts i s’ha allargat fins a les quatre hores i mitja. Entre les decisions que s’han pres, també en destaquen l’aprovació de la moció per condemnar les pràctiques de la SAREB.

La moció critica que aquesta societat es despreocupa dels residents dels blocs de pisos que té a Sant Fruitós. A més, condemna les pujades de preus abusives. Joan Carles Batanés ho ha explicat així.

La moció ha quedat aprovada per unanimitat. Abans, però, Batanés ha lamentat que els veïns afectats per la moció no haguessin pogut assistir al ple. D’altra banda, també s’ha aprovat crear una comissió per a la recuperació social i econòmica de Sant Fruitós amb els diversos partits del ple i representants dels sectors afectats per la COVID-19.

Ronda de preguntes

Encara, però, quedava una última patata calenta al ple: la ronda de preguntes. En aquest últim tram del ple han sortit diverses dades. Les primeres tenen a veure amb la Policia Local.

Durant l’estat d’alarma, 9 agents han demanat la baixa. A més, hi ha hagut moments que el municipi només comptava amb 5 policies. Tot i això, s’han cobert tots els torns i Batanés ha defensat durant el ple que alguns dies hi ha hagut més agents patrullant que un dia normal. Batanés també ha anunciat que a partir de la setmana que ve el cos local podria afegir agents interins a la comissaria.

D’altra banda, durant una setmana del període d’estat d’alarma, tots els treballadors de la brigada municipal han estat de baixa. Tot i això, només un d’ells ha donat positiu per coronavirus i l’ha passat sense símptomes.

Finalment, Batanés ha explicat que durant la setmana passada cap voluntari va fer tasques de Protecció Civil i que, en cap cas, l’Ajuntament havia exposat innecessàriament a cap d’ells perquè cap havia contret la COVID-19. Tot plegat, arrel d’una pregunta de Junts per Sant Fruitós on Echarri l’ha contextualitzat explicant que va ser el cos de voluntaris qui va repartir les mones de Pasqua.