Més de mig miler de persones es van reunir a la plaça Onze de Setembre davant del Cobert de la Màquina de Batre per inaugurar la renovació de l’espai. Una plaça que espera no tenir més degoters, amb el nou sostre de zinc del Cobert, amb ceps i gespa i unes grades per seure. També compta amb uns punts d’informació amb codi QR, per saber què hi havia i com funcionava el Cobert de la Màquina de Batre, declarat bé cultural d’interès local. Mireu fotos al Facebook de Ràdio Sant Fruitós.

Joan Griera, d’OnaBages – Ona Moianès, ens ha fet aquest resum de la jornada de diumenge.

La inauguració arriba després que comencessin les obres a l’estiu, un repte, segons el regidor d’urbanisme, Cristian Marc Huerta, per la dificultat de l’obra. A més, amb l’afegit de l’època de cria dels ballesters, uns ocells protegits que ara ja compten amb unes casetes perquè puguin fer niu.

La plaça compta amb una segona fase d’obres que ja s’està planejant i que falta urbanitzar perquè el terreny encara no és propietat de l’Ajuntament, tot i que en els pròxims mesos està previst que ho sigui. L’alcalde de Sant Fruitós de Bages, Joan Carles Batanés, explica la situació en què es troba.

Sant Fruitós ja compta amb un espai polivalent per poder fer tot tipus d’espectacles, l’objectiu d’ahir era mostrar a la ciutadania tot el que s’hi pot fer. El regidor de Cultura i Festes, Xavier Racero, explicava que ja hi ha propostes.

L’elenc teatral dels Pastorets va donar el tret de sortida a la festa amb una representació creada expressament per l’ocasió. Dues famílies que s’ajuden per tal d’arreglar una màquina de batre, el ball de la civada i el crit d’un jove que pronostica l’arribada de la revolució industrial: “Deixo la màquina de Batre i me’n vaig a la Pirelli!”. Una història ideada per Enric Rafart, dedicada a la memòria de Josep Noguera, el Fusteret.

L’acte institucional va comptar amb els parlaments de l’alcalde de Manresa en representació de la Diputació de Barcelona, Valentí Junyent i del president del Consell Comarcal del Bages, Agustí Comas, que celebraven que la comarca comptés amb un espai de trobada i d’interès cultural. També van parlar el regidor d’Hisenda, Medi Ambient, Cultura i Festes, Xavier Racero, el regidor d’Espai Públic Activitats i Obres, Cristian Marc Huerta i l’alcalde de Sant Fruitós de Bages, Joan Carles Batanés. Els tres contents i satisfets perquè Sant Fruitós ja gaudeix de la seva plaça Major. Un gran “Visca!”, pel cobert de la Màquina de Batre i la plaça, seguit pels assistents a l’acte, encetava el discurs de l’alcalde. Un crit que exemplifica l’ambient d’il·lusió i satisfacció que es vivia ahir a la plaça.

Després de la descoberta de la placa commemorativa i el tall de la cinta, els Asmodaics i Goliaters van fer una representació vestits amb l’uniforme de foc. La Batukada Shangó també va sortir a donar ritme a la festa i va presentar els petits tabalers de la nova escola que han creat. Abans però, la colla castellera dels Salats de Súria van construir uns castells gairebé a tocar del nou sostre de zinc del Cobert. Els gegants del poble, que havien esperat pacients al fons del Cobert, van sortir a ballar amb la Colla de Geganters de Sant Fruitós de Bages.

Els més petits es van quedar amb la boca ben oberta quan va entrar en escena el Petit Lilo, un gos que de petit no en tenia res. Quatre homes feien moure un gos marró gegant i molt simpàtic que va fer una volta a la plaça amb música i confeti.

La cirereta final a la gran festa, va ser la cantada de l’escola de Música Sant Fruitós – Navarcles que ho va fer acompanyada de la Banda Unió Musical del Bages que va tancar l’acte amb versions bandes sonores de pel·lícules mentre tothom devorava el piscolabis que el Col·lectiu de Recerca Històrica havia preparat. Un miler de barres de pa que no van pas sobrar.

La bandera independent va fer bullir les xarxes tot el dissabte i també diumenge i de fet, el regidor del grup municipal del PSC, Tomàs Casero, va decidir faltar a l’acte. Respecte a això, l’alcalde ho valorava així.

La inauguració de la plaça va rebre la companyia del sol i del bon temps tota la jornada.

 

Imatge Joan Griera