Sant Fruitós de Bages engega la segona edició d’un cicle d’activitats entorn al nazisme

163
Imatge de la presentació del projecte 'Borrallons de neu' a l'espai Plana de l'Om de Manresa. Fotografia: Bernat Bernabeu
Imatge de la presentació del projecte 'Borrallons de neu' a l'espai Plana de l'Om de Manresa. Fotografia: Bernat Bernabeu

Sant Fruitós de Bages ha engegat la segona edició del cicle d’activitats vinculat als camps d’extermini nazis. El cicle d’enguany està compost de tres activitats, una exposició que ja es pot visitar, un documental fet per alumnes de l’institut i una xerrada.

L’exposició ‘Mauthausen: l’univers de l’horror’ fa un llarg recorregut cronològic des de la Segona República fins a la deportació per tal de donar a conèixer les vivències dels republicans espanyols al camp de Mauthausen. La mostra ja ha estat inaugurada i es podrà visitar fins el 30 de març a la Biblioteca Municipal.

El dimecres 27 de febrer es projectarà el documental ‘Borrallons de neu’, a partir de l’experiència dels alumnes de l’Institut Gerbert d’Aurillac als camps de concentració nazis. Aquest audiovisual recull l’experiència que ha significat aquest viatge per alguns alumnes a través del seu testimoni en primera persona, i amb les aportacions dels professors impulsors del projecte.

Bernat Bernabeu és alumne de l’Institut Gerbert d’Aurillac i ha explicat el projecte a Ona Bages: “L’experiència d’anar a Mauthausen és inoblidable, i a més a més, si aquesta es pot transmetre a la gent, als nostres instituts, als nostres companys, a través del documental també és una oportunitat molt xula. Teníem moltes ganes de saber com reaccionariem al visitar un camp de concentració i després com ho podriem transmetre a tothom”.

La darrera de les activitats del cicle és la xerrada ‘Deportació i cultura de pau i drets humans’ a càrrec d’Enric Garriga President de l’Amical de Mauthausen. En aquest acte es parlarà sobre la vinculació entre l’experiència de la deportació i la cultura de la pau i dels Drets Humans, fent esment d’alguns exemples de conflictes de l’actualitat. Aquesta conferència tindrà lloc el dijous 28 de febrer a les 7 de la tarda. El cicle d’activitats està organitzat conjuntament per l’Ajuntament de Sant Fruitós de Bages, l’entitat Amical de Mauthausen i l’Institut Gerbert d’Aurillac.