Sant Fruitós de Bages podria comptar amb un tanatori-crematori a finals del 2018

395
Imatge del web de l'Ajuntament de Sant Fruitós de Bages

L’equip de Govern, format per Gent fent Poble i PSC, va presentar dimarts en una xerrada informativa, la proposta d’obrir a concurs el terreny del costat del cementiri de 5.400 metres quadrats per construir-hi un tanatori i un crematori.

A la xerrada es van presentar algunes de les clàusules com per exemple que l’empresa funerària escollida haurà de posar en funcionament el tanatori-crematori amb un màxim de 2 anys després de l’adjudicació i que haurà d’assumir el cost de construcció d’un període de 45 anys. També s’haurà de fer càrrec del manteniment de l’actual cementiri.

La proposta arriba després de tres anys de gestació. Segons explica l’alcalde de Sant Fruitós de Bages, Joan Carles Batanés, arriba ara per les millores de l’accés al cementiri amb la rotonda de la carretera de Berga de la C-16c i del camí del cementiri asfaltat i amb voreres.

La intenció és aprovar les clàusules de la proposta en un ple extraordinari que se celebrarà el 29 de març, tornant de Setmana Santa. Un cop s’hagi aprovat, el procés de selecció de l’empresa funerària dura uns 6 mesos, entre les presentacions de les propostes i l’adjudicació. Un cop es faci l’adjudicació, l’empresa tindrà un màxim de 2 anys per construir l’edifici. Per això, s’estima que el tanatori-crematori arribi entre finals del 2018 i principis del 2019.

Actualment els familiars dels difunts del poble han d’anar a tanatoris dels pobles veïns i la construcció del tanatori santfruitosenc evitaria que s’haguessin de desplaçar. El crematori permetria incinerar els cossos dels difunts que així ho volguessin sense el desplaçament i a un preu molt més barat. Un servei que de moment és inexistent a la comarca i que obliga a incinerar els cossos dels difunts en d’altres municipis com per exemple a Rubí o bé a Collserola. A banda de les dificultats que suposa el desplaçament també se li suma un augment del preu econòmic de la incineració. La secretària de l’Associació Funerària de Sant Fruitós de Bages, Alba Moreno, fa una valoració personal positiva. Per Moreno, tot el que pugui aportar moviment al poble és positiu i creu que és necessari que hi hagi un crematori a prop de Sant Fruitós per evitar els desplaçaments dels familiars i amics i abaratir els costos.

El crematori podria cobrir la demanda dels veïns del Bages i de les comarques del Solsonès, el Berguedà, La Sagarra i l’Alt Urgell, ja que per ara, tampoc disposen de crematori.

El grup municipal de Convergència i Unió ja s’ha pronunciat respecte a la proposta que presenta l’equip de Govern i ha demanat que es faci una consulta al poble per tal de saber l’opinió de la ciutadania. CiU a Sant Fruitós explica en una nota de premsa enviada als mitjans que “cap dels dos partits que estan a govern (GfP i PSC), i que també hi eren en l’anterior legislatura, van proposar en els seus programes electorals aquest projecte, ni la intenció de fer-ho” i que per tant “els ciutadans que els van votar, no n’eren coneixedors”. A la nota de premsa també diuen que Manresa està treballant en un projecte de crematori i que “això suposaria que d’aquí a poc temps podríem tenir dos crematoris a una distància inferior als set quilòmetres”. A més, el grup municipal de CiU es queixa de la pressa de l’aprovació del projecte que haurien d’aprovar en un ple extraordinari i no en el ple d’abril.

El partit d’ERC a Sant Fruitós de Bages, defensa que estan d’acord en treballar per dotar Sant Fruitós del serveis i equipaments que puguin ser d’utilitat pels veïns. Tot i això, també es queixa de les presses de l’aprovació del projecte. El partit republicà fa una crítica i valora la gestió del projecte com “una mostra de mala gestió política de l’actual equip de govern” i per això no hi votaran a favor.

 

Imatge del web de l’Ajuntament de Sant Fruitós de Bages