Sant Fruitós de Bages augmenta la flota de vehicles elèctrics

190

La brigada municipal de Sant Fruitós de Bages compta, des d’avui, amb tres furgonetes noves 100% elèctriques. Amb elles, el municipi suma fins a sis vehicles elèctrics i tres bicicletes elèctriques, a part dels vehicles híbrids de la Policia Local.

D’aquesta forma, l’Ajuntament de Sant Fruitós referma la seva aposta per reduir les emissions de CO2 i ampliar la flota de vehicles sostenibles. A banda de contribuir amb el medi ambient, també suposen una menor despesa econòmica tant en el preu de l’energia que consumeixen com en el cost del manteniment, ja que en el cas d’aquests vehicles, és molt més econòmic que en la resta.

Les tres furgonetes noves són del model Nissan e-NV200 i tenen una autonomia real de 135km. Es podran recarregar tant a la nau de la brigada municipal, on s’hi ha ubicat un punt, com en el garatge que disposa l’Ajuntament al carrer Padró on hi ha una altra connexió de recàrrega. Durant els mesos de febrer i març, l’Ajuntament ja va adquirir dues furgonetes més del mateix model i un vehicle utilitari Nissan LEAF per a les tasques de serveis generals del consistori. A banda, des del novembre de 2016, l’Ajuntament compta amb tres bicicletes elèctriques per als serveis municipals.

Des del consistori, es preveu que durant el 2018 s’augmentin els punts de recàrrega i la flota de vehicles elèctrics municipals. Així ho explica l’alcalde del municipi Joan Carles Batanés:

Unes paraules que ratifica el regidor d’obres públiques, Cristian Marc, que assegura que l’objectiu és que la brigada municipal disposi de tots els vehicles elèctrics:

Els vehicles elèctrics a Sant Fruitós de Bages i els seus avantatges

Fins ara, una desena de vehicles disposen de la targeta de recàrrega de l’Ajuntament de Sant Fruitós de Bages pels seus vehicles elèctrics. Una dada que des del consistori consideren que és positiva però que esperen que augmenti en els pròxims mesos. També es preveu que, quan ampliïn fins a sis punts de recàrrega gratuïta el 2018, els propietaris de vehicles s’animin a adquirir-ne un d’elèctric, ja que serà més còmode i la gent hi tindrà més accés, tal com asseguren Batanés i Marc:

Pel que fa a l’estalvi que suposa la flota de vehicles elèctrics, encara no es pot mesurar fins que no acabi l’any. Però el que si que calcula l’Ajuntament és que “es redueix per quatre la despesa tota”, segons assegura el regidor d’Hisenda i Medi ambient, Xavier Racero. Així, exposa que s’estalviarien uns 9.000 euros anuals amb tota la flota actual:

Les dades ja mostren que el 65% de la flota de vehicles municipals de quatre rodes de Sant Fruitós són eficients – comptant també els vehicles híbrids de la Policia Local. I, a més, preveuen que en els pròxims anys puguin canviar la resta d’automòbils. Els motius són clars: redueixen les emissions de gasos contaminants, però també té un cost d’ús i manteniment més econòmic. Racero ho explica:

Per exemple: un vehicle de combustió té un motor pesant i, per tant, les rodes i el sistema de frenada es gasten més, ja que suporten un pes major; les revisions són més simples perquè s’estalvien les substitucions d’oli, líquids i filtres.  Així, una revisió d’un vehicle elèctric podria costar una tercera part del que costa amb un de combustió. Però també s’estalvia en peatges i aparcaments. I, a banda dels avantatges econòmics, també suposen una millora de la qualitat de conducció perquè no fa soroll, les vibracions quasi no es noten i quasi no emet calor.

Joan Carles Batanés, a més, afegeix que l’evolució de les marques de vehicles cap als automòbils eficients és molt clara. Cada any milloren l’autonomia dels productes i això permetrà que cada cop siguin més els usuaris que optin per aquesta opció:

Amb aquesta actuació, Sant Fruitós de Bages fa una aposta per fomentar l’eficiència energètica i la mobilitat sostenible i fa un pas endavant cap a la implantació de l’ús del vehicle elèctric que permetrà reduir la contaminació ambiental generada pels vehicles de combustió.