Ja fa 15 anys, des del 2003, que Sant Fruitós de Bages i Alcalá del Valle es van agermanar. Ho van fer amb la voluntat de promoure i intensificar vincles i potenciar intercanvis culturals entre els veïns d’ambdós municipis.

Els actes centrals de la celebració es faran l’1 i 2 de setembre.

Dissabte 1 de setembre

Començaran dissabte, a 2/4 d’11 del matí, amb visites guiades a Món Sant Benet. Les places són limitades i es pot escollir entre l’itinerari medieval, el modernista o Alicia. Seguidament, a 2/4 d’1 del migdia, al Camp de Futbol, es farà el Partit de Futbol de Veterans, entre els dos municipis agermanats.

A la tarda, la Plaça Alcalá del Valle serà el punt de partida d’una cercavila de gegants, grups de sevillanes i dansaires que acabarà a la Plaça Onze de Setembre. Començarà a les 6 i arribarà al punt final a 2/4 de 7, moment on es farà l’acte oficial de Celebració de l’Agermanament amb un Intercanvi de Cultures Andalusa – Catalana. Hi haurà les actuacions dels Gegants i grallers de Sant Fruitós de Bages, l’escola de ball Lourdes Jiménez, l’Esbart Som Riu d’Or, la colla sardanista Dintre el Bosc, la Tercera Joventut de Sant Fruitós de Bages i el Grup l’Alba de l’Esplai de la Gent Gran.

La jornada de dissabte acabarà amb un sopar de carmanyola, a les 8 del vespre, i la projecció del documental “Mucho mas de 15 años de hermandad”, amb un espetacle folklòric, l’actuació del grup Rumba Manteka i el DJ final de festa Los Bingueros.

S’ha de confirmar assistència a les visites a Món Sant Benet i al Sopar de Carmanyola bans del 24 d’agost.

Diumenge 2 de setembre

La Missa Rociera, a les 11 del matí, obrirà els actes de diumenge. Quan acabi, a les 12, hi haurà un taller d’intercanvi cultural, entre les Sardanes i Sevillanes.

Per tancar la festa hi haurà un vermut popular a la 1 del migdia, a càrrec del Col·lectiu de Recerca Històrica, i una arrossada popular, a càrrec de la Colla de Cuiners de la Festa de l’Arròs. Els tiquets de l’arrossada són gratuïts i limitats, i es podran recollir a l’Àrea de Serveis a les Persones de Sant Fruitós de Bages a partir del 23 d’agost.

En cas de previsió de pluja, els actes es faran al Pavelló Municipal d’Esports.

Es van agermanar un 16 de febrer de fa 15 anys

El divendres 16 de febrer de 2018 ha fet 15 anys que Sant Fruitós de Bages es va agermanar amb la vila gaditana d’Alcalá del Valle. La relació entre els municipis neix a partir de la segona meitat dels anys 50 quan moltes famílies d’Alcalá del Valle van emprendre el viatge cap a Catalunya en busca d’un futur millor. La seva destinació va ser Sant Fruitós de Bages, on molts van treballar a les indústries tèxtils de la zona i a la construcció.

Els nouvinguts a Sant Fruitós de Bages no han deixat de tenir contacte amb el poble dels seus pares i avis i per aquest motiu el consistori va decidir agermanar-s’hi l’any 2003, el mateix any en què es va inaugurar la plaça d’Alcalá del Valle al poble de Sant Fruitós de Bages. Alcalá del Valle també té un carrer dedicat a Sant Fruitós de Bages.