Sant Fruitós analitzarà l’ADN per posar fi a les caques de gos

183

Evitar la sanció per no recollir les caques de gos serà, a partir del 2018, més difícil a Sant Fruitós de Bages. El govern municipal està treballant en la implantació d‘un nou sistema d’anàlisi de l’ADN de les defecacions per tal d’identificar els animals i sancionar els propietaris incívics que no ho recullen. D’aquesta forma, es vol eradicar les que queden al mig de la vorera i els parcs.

L’Ajuntament està treballant en el projecte. De moment hi ha la possibilitat d’unir-se al projecte encetat pels municipis de la Mancomunitat del Cardener o bé fer-ne un de propi. El que si que tenen clar és l’objectiu: acabar amb l’incivisme dels propietaris i reduir el màxim possible l’existència de caques de gos a la via pública. Cristina Murcia, alcaldessa en funcions, assegura que des de la regidoria de sanitat s’està estudiant quina és la millor opció pel municipi de Sant Fruitós:

En el cas de seguir el projecte de la Mancomunitat del Cardener, el procediment que se seguiria és elaborar, en primer lloc, una base de dades a partir d’un anàlisi de sang de l’animal – una iniciativa que, a més, serviria per incentivar als propietaris a xipar els gossos i a donar-los de baixa en cas de defunció. Un cop feta la base de dades, un equip faria els controls a peu de carrer. Es tractaria d’un operari de la neteja viària i un policia local, que garantiria jurídicament la recollida de la femta i evitaria possibles recursos posteriors a les sancions.

L’Ajuntament de Sant Fruitós ha decidit recórrer a aquesta iniciativa després d’intentar, en varies ocasions, altres tipus de campanyes que no han donat el resultat esperat. Murcia ho explica:

L’actual ordenança, que data del 2008, dictamina que l’import de les sancions oscil·la entre els 60 i els 500 euros, segons la gravetat de la infracció.