Salvem el Pla de Riols, la plataforma que s’oposa al macroparc solar de Palà Torroella

505

La plataforma Salvem el Pla de Riols és una agrupació veïnal que ha nascut per oposar-se al macroparc solar fotovoltaic que es vol instal·lar a Palà de Torroella (nucli de Navàs). Aquesta plataforma agrupa veïns i veïnes de Navàs, Palà de Torroella, Castelladral, Valls de Torroella i altres pobles propers. L’agrupació defensa la preservació de l’entorn natural i paisatgístic de la zona, el qual es veu compromès per la instal·lació de 3 Tossals, nom que rep el macroprojecte de parc solar que es vol col·locar al Pla de Riols. Concretament, s’hi preveu la instal·lació de 30.000 panells solars al llarg de 31 hectàrees.

Salvem el Pla de Riols ha elaborat un manifest en el qual condemna “el model de transició energètica que es vol instaurar a Catalunya” i és partidari de proposar l’ús d’energies renovables sempre que siguin sostenibles, racionals i acordades amb els territoris. Pol Natividad, és un dels membres de la plataforma i propietari d’una de les masies de la zona

 

L’avantprojecte és de l’empresa ForestaliaBluePROM (Mataró) i en aquests moments es troba en fase de decisió. Un grup d’experts, denominat Ponència, està deliberant si es pot construir o no aquest macroparc al Pla de Riols, després de rebre la informació pertinent de l’Ajuntament de Navàs. Una informació que, entre d’altres, recull que a la zona hi ha tombes medievals i altres elements històrics que “legalment” no es podrien tocar.

Un altre dels principals problemes i queixes de tot plegat és que en aquest terreny hi desenvolupa activitat una empresa dedicada a l’oli, Oli Migjorn, la qual es veuria afectada de manera directa. Entre d’altres, aquesta empresa ofereix visites guiades a les vinyes. Amb la instal·lació del macroparc es perdria aquest turisme de proximitat.

 

Ara “Salvem el Pla de Riols” ha d’esperar que el grup d’experts prengui una decisió i a partir de llavors podran presentar al·legacions populars. De moment, la plataforma es presentarà el dilluns vinent davant l’Ajuntament de Navàs. Per ara, ja ha recollit 650 firmes en 4 dies i la seva intenció és arribar a les 1.000 abans del dilluns.