Sallent s’uneix per la inauguració de la geganta Joana la Negra

410

Adona’t Sallent, una entitat formada íntegrament per dones, va inaugurar aquest dissabte a la tarda la seva geganta popular, la Joana. La geganta vol retre homenatge a totes les dones que durant el segle XVII van ser acusades de bruixeria i portades a la forca injustament. Joana la Negra va ser una dona sallentina que va ser acusada per aquest fet i és per aquesta raó que adona’t ha construït la figura.

Però qui era Joana la Negra?

El seu nom era Jerònima Muntanyola i va néixer el 1618 a Santa Eulàlia de Puig-oriol i Sallent. Va ser una dona acusada de bruixeria i per aquesta raó va acabar empresonada, jutjada, condemnada a la forca i penjada a Sallent el 1618 sota els efectes de la tortura. La presidenta de Adona’t, Esther Suades, ha assegurat que la geganta era una “necessitat per no oblidar el passat” i que “era una cosa que estava pendent des de feia temps”.

Des de l’entitat s’ha valorat molt positivament la inauguració, ja que agraeixen que “tot el poble s’hi hagi involucrat”.

A més, tots els que vulguin col·laborar amb la geganta poden fer una aportació a la Llibreria Utopia, la Fàbrika, Merceria Ca l’Antònia, a l’Ateneu Rocaus i al local de Adona’t els dimecres de 6 a 7 de la tarda. L’entitat també estarà present per la fira de Santa Llúcia.