Sallent recordarà els deportats als camps nazis en un cap de setmana dedicat a la memòria històrica

137

L’Ateneu Rocaus organitza tres dies de debats, actes culturals, exposicions, i rutes teatralitzades per recordar els sallentins exiliats. Coincidint amb el 75è aniversari de l’alliberament de Mauthausen, aquest cap de setmana l’Ateneu Rocaus de Sallent homenatjarà una desena de veïns deportats als camps nazis. Els actes coincideixen amb el desè aniversari de l’associació, que des dels inicis ha prioritzat el treball per la dignificació de la memòria històrica del poble.

Amb el nom de ‘Mai més!’, el grup impulsor vol posar en relleu els exilis i deportacions de fa 75 anys i els que es produeixen avui mateix al nostre país i al món: “són retalls de vida i de mort, són la nostra història i hem de continuar construint memòria perquè no es repeteixin”

L’acte central del cap de setmana serà dissabte a les 18.30h la sala gran de la Fàbrica Vella, amb una taula rodona presentada per Mònica Terribas i David Fernàndez, i amb la participació de Sílvia Oliver, filla del poeta Pere Quart; Òscar Camps, de l’ONG Open Arms; Anna Gabriel, sallentina i exiliada política; i Ruben Wagensberg, diputat i impulsor de la campanya ‘Casa nostra, casa vostra’. També hi haurà l’actuació musical d’Alba Careta i Santi Careta.

La clausura del cap de setmana serà diumenge amb un dinar popular i la representació teatral ‘Assaig T-4’, de la companyia Tràfec Teatre. Un espectacle on s’escenifica com era la vida als camps nazis i com es va viure el moment de l’alliberament.

A més, des de dissabte passat els carrers de Sallent s’han omplert de murals que recorden les migracions i exilis d’ahir i d’avui. L’artista avinyonenc Quim Moya ha preparat l’exposició urbana ‘Memòria a flor de mur’ amb una vintena de quadres de grans dimensions exposats a l’aire lliure als carrers de la vila. Les obres originals es poden visitar a la Biblioteca de Sallent.

Totes les activitats es desenvoluparan seguint estrictament la normativa per fer front a la Covid-19.