Sallent rebutja de forma unànime una tercera muntanya de sal

173

El període de temps que compren la fi de l’abocament al cogulló i la fi de la producció minera a Sallent segueix generant polèmica. Tot i que fa unes setmanes l’equip de govern i l’oposició anaven a l’una rebutjant una tercera muntanya de sal, aquest cop la proposta s’ha portat a plenari. Ho ha fet la CUP, en una moció, per tal de demanar el posicionament públic unànime en contra d’aquesta proposta que contempla el Pla Director Urbanístic de la Mineria del Bages.

La moció, doncs, insta ICL Iberpotash com a empresa explotadora de les mines de potassa de la comarca a abandonar el projecte de construcció d’un nou abocador a Sallent. Així, també demanen al Consell Comarcal del Bages i a la delegació territorial del Govern a la Catalunya Central un posicionament clar en contra.

Èlia Torrescasana, regidora de la CUP, ho explica:

L’opció de fer un tercer runam salí és una de les onze propostes que contempla el Pla Director Urbanístic pel període transitori de dos anys i mig que no es podrà abocar més residu al Cogulló però se’n seguirà produint. Tot i que l’esbós del Pla Director contempla que s’impermeabilitzi el sòl per evitar la salinització, la resta de grups municipals s’han mostrat a favor, de forma unànime, de la moció de la CUP.

Miquel Estruch, regidor d’Esquerra, assegura que no volen una tercera muntanya i que l’activitat minera continués sempre que “s’ajustés a les sentències”.

Rosa Argelaguet, regidora del PSC a l’equip de govern, assegura que aboquin on vulguin però que no facin un tercer runam.

David Saldoni, alcalde del municipi, agraeix a la CUP que hagi plantejat “una moció de mínims per anar avançant a poc a poc”.


Es calcula que durant aquest període de dos anys i mig es generarà uns dos milions de tones de material per abocar.