Sallent mostra passió i tradició pels Gegants amb l’Alça’t

121

El 2019 Sallent va impulsar una festa amb segell propi: Alça’t. Un reconeixement a la cultura gegantera del poble organitzada pels Gegants i Nans de Sallent. Aquest darrer cap de setmana, el poble ha viscut la segona edició d’aquesta festa que seguirà el proper dissabte i diumenge. Tot plegat, després de cancel·lar-la el 2020, 15 dies abans de la seva celebració i d’anul·lar-la per complet el 2021 a causa de la pandèmia.

Alça’t va viure els primers actes el passat cap de setmana on la Mariona i el Gaspar, gegants de Sallent, han estrenat vestits i ho han fet amb el primer grup de gralles que hi va haver al poble ara fa 40 anys. Un grup integrat en el seu inici únicament per dones, sent dels primers que hi havia a tot Catalunya.

Els actes seguiran en el proper cap de setmana. Dissabte a les 12h del migdia hi haurà el concert de gralles amb músics des dels balcons de Cal Traval, a la Plaça de la Pau. En el concert s’escoltaran únicament les músiques dedicades als gegants de Sallent.

I a la tarda, a les cinc, hi haurà la “trobadeta” dedicada als més menuts. La intenció, segons explicava un dels membres de la colla gegantera Miquel Gili a la Central, és difondre la tradició gegantera del poble als més petits.

De moment, la trobadeta ja té més d’una desena d’inscripcions.

El plat fort de la festa serà diumenge amb la trobada de les colles de gegants d’arreu de Catalunya que en seran un total setze. L’inici de la festa serà a les 10h a la Torre del Gas amb la plantada i a un quart d’una amb la cercavila. A més a més, i com a novetat, hi haurà un convidat d’honor.

 

La festa també ha tingut la novetat del canvi de vestits als gegants fillols, la Mariona i el Gaspar. Un canvi que es fa preservant l’estil, però amb la intenció d’encetar un nou cicle, segons explicava el mateix Miquel Gili.