Sallent impulsarà la creació d’un museu tèxtil a la Casa Torres Amat

150
Casa Torres Amat de Sallent
Casa Torres Amat de Sallent

Tots els grups van votar a favor de la moció d’ERC per creat un museu del tèxtil a la Casa Torres Amat de Sallent

El ple municipal de Sallent del mes de març va votar per unanimitat aquest dimecres la creació d’un espai museístic sobre la indústria tèxtil a la Casa Torres Amat. La moció la presentava ERC, que en paraules de la portaveu, Pilar Sala, va fer un exhaustiu repàs de la història del tèxtil al municipi. Una indústria de la qual Sallent va ser poble capdavanter as tota la península als segles XIX i XX i que va motivar la construcció de grans fàbriques tèxtils a la llera del Riu Llobregat. Una d’aquestes fàbriques és precisament la Casa Torres Amat, que es va crear a principis de segle XIX, i on van arribar a treballar-hi 247 treballadors. Ho explicava Pilar Sala:

Des de l’equip de govern es va votar a favor de la proposta, que es veu amb bons ulls. Amb tot, la regidora independent, Rosa Argelaguet, va explicar que per finançar-ho demanaran Fons Europeus de Desenvolupament Regional (FEDER) que es reparteixen a través del Consell Comarcal del Bages. Uns ajuts que s’atorguen com a membre del Geoparc de la Catalunya Central, del qual Sallent forma part. Per això, des de l’Ajuntament s’ha fet validar per un geòleg que els salts d’aigua de Sallent són accidents geològics que impulsaven les turbines de les fàbriques tèxtils. Motiu pel qual les reformes i la creació d’un museu a la Casa Torres Amat pot entrar dins la categoria en què es mouen els ajuts FEDER del Geoparc:

 

La CUP, per la seva banda, també va votar a favor de la moció per crear el museu del tèxtil a la Casa Torres Amat però va alertar que cal pensar a llarg termini i mirar com serà el funcionament del museu perquè funcioni i atregui suficient gent.