Sallent construeix una nova geganta popular pel poble. Joana la Negre

218

Adona’t Sallent vol construir una geganta popular, la Joana, per retre homenatge a totes les dones que durant el segle XVII van ser acusades de bruixeria i portades a la forca injustament. Dissabte 10 de novembre, es presentarà aquesta figura a la Plaça de la Pau.

Però qui era Joana la Negra? 

El seu nom era Jerònima Muntanyola i va néixer el 1618 a Santa Eulàlia de Puig-oriol i Sallent. Va ser una dona acusada de bruixeria i per aquesta raó va acabar empresonada, jutjada, condemnada a la forca i penjada a Sallent el 1618 sota els efectes de la tortura.

La presidenta de Adona’t, Esther Suades, ha assegurat que la geganta era una “necessitat per no oblidar el passat” i que “era una cosa que estava pendent des de feia temps”.

El disseny de la geganta vol allunyar-se dels estereotips de les bruixes conegudes com fins ara i Suades assegura que serà “una geganta molt guapa”.

El dia abans de la presentació, la mateixa entitat ha organitzat una xerrada sobre “La cacera de bruixes a Catalunya” a la Sala Vilà i Valentí. A més, tots els que vulguin col·laborar amb la gegants poden fer una aportació a la Llibreria Utopia, la Fàbrika, Merceria Ca l’Antònia, a l’Ateneu Rocaus i al local d’ADONA’T els dimecres de 6 a 7 de la tarda.