Sallent celebrarà en gran els 100 anys de la biblioteca

184
David Saldoni, Ana Fernández, Ramon Garcia i Quim Crusellas presenten els actes dels 100 anys de la biblioteca de Sallent
David Saldoni, Ana Fernández, Ramon Garcia i Quim Crusellas presenten els actes dels 100 anys de la biblioteca de Sallent

Espectacles, lectures, xerrades i fins i tot un Lipdub. Es faran actes de tot tipus des d’ara al març fins a l’octubre per celebrar els 100 anys de la creació de la biblioteca de Sallent

La biblioteca de Sallent complirà aquest desembre 100 anys des de la seva creació. Una efemèride que la situa com una de les biblioteques municipals més antigues de tot Catalunya i que des del consistori es vol celebrar amb tots els ets i uts. Per això, s’ha dissenyat tota una bateria d’actes i exposicions que es faran al llarg de tot l’any i que s’han presentat avui a la sala de plens de l’Ajuntament de la mà de l’alcalde, David Saldoni, la regidora de cultura, Ana Fernández, el Director de la biblioteca, Quim Crusellas, i Ramon Garcia Alamillo, coordinador d’activitats a la biblioteca com el Club de Lectura.

El tret de sortida als actes de celebració dels 100 anys de la biblioteca de Sallent es donarà el proper diumenge 25 de març, a l’espai Cultural Fàbrica Vella, amb la presentació oficial dels actes dels 100 anys i la representació de l’obra de teatre ‘Ens havíem barallat tant’.

A l’abril també hi haurà un gruix important d’actes, entre els quals destaquen l’exposició oberta de fotos i documents dels 100 anys de la biblioteca en exterior, al passeig de la biblioteca; i la presentació del llibre ‘Sallent desaparegut’ de l’historiador sallentí Ferran Sánchez Agustí, el 20 d’abril al Centre Cultural Joan Puig i Elias. A més, del 4 al 14 d’abril es faran visites teatralitzades pels alumnes de primària i 1er i 2on d’ESO dels centres educatius de Sallent; i del 23 d’abril al 12 de maig s’obrirà l’exposició de creacions literàries escolars a la biblioteca Sant Antoni Maria Claret.

Al maig, el 31, es farà una tertúlia literària amb Empar Moliner, al hall de l’Espai Cultural Fàbrica Vella. De cara al 2 de juny, per altra banda, hi haurà la lectura del conte ‘l’arbre de sucre’ a càrrec d’Ada Cusidó, al carrer nou.

Menció especial també a la presentació de la digitalització de la revista Esparver que es farà el 8 de juny a la biblioteca amb la intervenció d’Ernest Abadal, degà de la Facultat de Biblioteconomia i Documentació, i Coro Pozuelo, viceregent de la Universitat Pomnpeu Fabra.

Amb tot, el dia concret de l’efemèride és el 29 de setembre, i per aquesta data s’ha reservat també una intensa jornada d’actes. Al matí amb l’elaboració d’un Lipdub protagonitzat per entitats i persones del municipi que recorrerà els carrers del poble passant pels tres edificis que han sigut seu de la biblioteca de Sallent. I a la tarda es farà l’espectacle ‘Embrossa’t’ a l’Espai Cultural Fàbrica Vella. Un espectacle familiar de dansa, màgia, i proteccions.

Com a clausura dels actes de celebració dels 100 anys de la biblioteca de Sallent, l’u d’octubre el periodista Antoni Basses serà a Sallent, on es farà el Club del Llibre del Bages-Berguedà.

Per fer honor a l’efemèride, a més, s’ha dissenyat un logotip especial amb el text ‘100 anys biblioteca Sallent’ en què el número ‘100’ està fet a partir de dibuixos de persones relacionades amb la biblioteca. Ho ha explicat Ramon Garcia Alamillo:

 

La biblioteca va néixer l’any 1918 a l’icònic edifici que es troba a un extrem del passeig de la biblioteca, on el parc Pere Sallés. Per aconseguir els fons per crear-la, Sallent va participar a un concurs de la Mancomunitat de Catalunya, que aleshores estava ampliant la xarxa de biblioteques. Ho ha explicat el director de la biblioteca Quim Crusellas:

La biblioteca va perdurar a l’edifici del passeig de la biblioteca -que aviat es renombrarà com a passeig 1 d’octubre- durant 71 anys fins que al 1989 es va decidir canviar-lo d’ubicació a l’actual, la Casa Torres Amat. Abans, però, i com a solució temporal que es va acabar allargant 10 anys, va estar ubicada a la Sala Vilà i Valentí.

Al llarg d’aquests 100 anys i fins a dia d’avui, la biblioteca de Sallent s’ha consolidat com un dels principals referents culturals del poble. Tal i com prova el fet que el 56% dels sallentins en sigui soci. Actualment, de fet, la bilblioteca està vivint una de les èpoques amb més activitat i ús per part dels veïns del poble. N’ha parlat David Saldoni:

Tothom que estigui interessat en els actes de celebració dels 100 anys de la biblioteca pot trobar més informació al portal web de l’ajuntament i de la pròpia biblioteca.