Sallent bonificarà la contractació de gestors als ciutadans que facin al·legacions al cadastre

149

L’Ajuntament de Sallent ajudarà amb 15 euros als ciutadans que vulguin contractar els serveis de gestors professionals per redactar les al·legacions a les modificacions del cadastre. I és que fa una setmana sabíem que més de 600 finques de Sallent, entre elles 60 de l’ajuntament, podrien veure incrementat el seu rebut de l’IBI de cara a l’any que ve. I no pas per efecte de cap revisió del cadastre, que segueix tal qual des del 2004, sinó per un procés de regularització cadastral fet pel Ministeri d’Hisenda, que ha inspeccionat modificacions fetes als immobles pels propietaris sense declarar al cadastre, i per les quals, per tant, no pagaven.

Aquestes inspeccions, que valoren modificacions com la construcció de piscines o terrats, s’estan portant a terme a tot l’estat. Però el que no esperaven alguns veïns ni el propi ajuntament és que, per exemple, una propietat a la qual s’ha arreglat la façana, el cadastre consideri que ha tingut un augment de valor en la finca, i apliqui una revaloració de la mateixa, comportant un augment en el rebut de l’IBI. Altres finques, que han arreglat la teulada també els comporta aquesta revaloralització. Fins i tot en alguns cassos en què no es contempla cap modificació de la finca, i no en consta cap amb més de cent anys, el cadastre d’ofici considera que no és possible, i hi aplica un coeficient de millora directe.

Fa un any que l’Ajuntament, a través de l’empresa Kaleram, va notificar als veïns la intenció del Ministeri de revisar i regularitzar la situació dels immobles, però les notificacions van començar a arribar la setmana passada. Amb la nova mesura, l’ajuntament, pretén posar-se del costat dels veïns sufragant una part dels costos de gestoria, amb aquesta bonificació de 15 euros per al·legació, d’un cost total estimat d’entre 20 i 30 euros.

Per altra banda, des de l’Ajuntament de Sallent també es presentaran reclamacions per les finques de propietat municipal -una seixantena- que estan afectades, i a més es faran dos escrits genèrics tenint en consideració el què s’ha anat veient de les consultes fetes pels ciutadans, que constaten que:

* Moltes revisions fan referència a millores fetes en finques de la població en dates anteriors a l’any 2004, moment en que es va fer la revisió cadastral del municipi de Sallent. Per aquest motiu des de l’ajuntament es considera que si l’any 2004 ja van apujar molt el valor de les finques de Sallent, fins a valors molt superiors al valor de mercat, ara no s’haurien de revisar millores fetes amb anterioritat a aquella data.

* Les revisions de valors que s’han fet que corresponen a millores en teulades, façanes, etc. presenten valors desiguals, i no hi ha cap explicació del sistema de càlcul seguit per fer aquestes revaloralitzacions, motiu pel qual es demana explicació de com s’han fet aquests càlculs.