Sallent aprova els pressupostos més alts de la història

219

El ple ordinari de gener va aprovar ahir els pressupostos de 2017 amb els vots a favor de l’equip de govern (PDC i PSC) i els vots en contra de l’oposició (ERC i CUP). Uns pressupostos de rècord que s’enfilen fins als 14.331.030 euros, un 60% més que els de l’any passat, que van ser de 9 milions. L’explicació d’aquest augment exponencial té nom propi, el de la residència per la gent gran que s’ha de començar a construir aquest any a la fàbrica vella, i pel finançament de la qual es demanarà un crèdit de 5 milions d’euros, que inflen el pressupost fins aquests 14 milions. Si no es té en compte el crèdit, el capítol d’inversions creix en un 14% i el de despeses en un 2%.

Alguns dels focus importants d’inversió seran en l’àmbit de la promoció econòmica i turística, el manteniment dels polígons industrials, cultura i festes -on s’incrementa la inversió en 24.000 euros més-, programes perquè infants i joves facin esport, i convertir Sallent en municipi cardioprotegit. Amb tot, l’equip de govern vol que aquest 2017 un dels eixos dels pressupostos sigui l’atenció domiciliària. Així ho explicava l’alcalde, David Saldoni.

 

La oposició, però, no va donar el vist-i-plau als comptes. ERC lamenta falta d’informació i ordre en els documents facilitats per l’equip de govern per treballar amb els pressupostos i, tot i agrair que s’incloguin propostes seves com l’estalvi energètic en l’enllumenat públic o la reforma d’alguns trams de la via pública, critica el crèdit de 5 milions d’euros per la residència. Segons Pilar Sala, és precipitat posar aquesta partida abans fins i tot de l’aprovació final del projecte, i és arriscat situar els ratis d’endeutament al 104%, molt a prop del límit establert del 110%.

 

La CUP, per la seva banda, es va mostrar molt crítica amb l’equip de govern, als quals també acusen de no lliurar la informació necessària per treballar correctament els pressupostos. Uns pressupostos que segons el seu parer no enfoquen ni posen solució als problemes del poble. En aquest sentit, el regidor cupaire, Albert Junyent, destaca la pèrdua sostinguda d’habitants al poble en els últims anys, i la falta de polítiques d’igualtat, de joventut i mesures contra la desocupació; tots ells temes que, al seu parer, són ignorats als pressupostos.

 

Saldoni, al seu torn, va posar sobre la taula el Pla Estratègic a 10 anys vista que s’està treballant per posar remei, entre altres coses, a alguns dels punts foscos que apuntava la CUP, i va destacar de nou els punts forts dels pressupostos com l’atenció domiciliària o les polítiques d’ocupació -que assegura que es complementen amb ajuts provinents de l’administració- . Pel què fa al deute, assegura que la idea de l’equip de govern és no estar més d’un any amb aquests ratis d’endeutament tant elevats.