S’ajorna per a l’estiu l’acte de la Fundació SHE – La Caixa previst per aquest divendres a Sallent

119

La Fundació SHE – “la Caixa” s’ha vist obligada a anul·lar l’acte que s’havia de celebrar aquest divendres 13 de març. En aquest esdeveniment s’havia de presentar el nou programa de salut ‘Healthy Communities 2030′, i que havia de comptar amb la presència del Dr. Valentí Fuster.

S’ha hagut d’anul·lar a causa de les noves recomanacions de no viatjar que l’hospital Mount Sinai de Nova York on el Dr. Fuster exerceix com a Director de l’Institut Cardiovascular i “Physician-in-Chief“. Malgrat això, en els propers dies, els veïns i veïnes de Sallent rebran un díptic a les seves bústies amb la informació del projecte.

L’objectiu del projecte és poder validar de manera científica la intervenció del projecte. El resultat final es veurà al cap de 10 anys i així es sabrà si les persones seleccionades han seguit els hàbits saludable que se li han aconsellat. El projecte, però, està més  enfocat, en reduir les malalties cardiovasculars, primera causa de mort al món

Per seguir el rigor científic, es farà una selecció aleatòria a partir del cens del municipi per tal de trobar persones de totes les franges d’edat. Se’ls prendran mesures de pes, colesterol, força muscular, son, consum de tabac, entre altres. El projecte —que s’anomena Healthy Communities 2030— es basarà en les dades obtingudes de 1.150 veïns de Sallent i 1.150 de Cardona.

L’estudi compta amb el suport i la col·laboració de l’Ajuntament de Cardona i de l’Ajuntament de Sallent, així com dels Centres d’Atenció Primària dels dos municipis. L’equip mèdic del projecte està coordinat pel Dr. Jaume Marrugat de l’Institut Hospital del Mar d’Investigacions Mèdiques.

A Sallent, les persones que entrin en el programa rebran un complet informe de salut i tot un seguit de recomanacions per millorar-la. També disposaran del seguiment mèdic que oferirà l’equip de metges del projecte. A banda, tindran la possibilitat de seguir els programes de salut comunitària que ja està en marxa al municipi, com el programa d’agents de salut (ASACO), que coordina el projecte Dinars Acompanyats, o el programa dirigit als joves Nits Q.

Per a realitzar l’estudi, es necessitava una població per fer la comparativa. I es va escollir Sallent, per proximitat i per similitud de característiques entre els dos municipis.

El Dr. Valentí Fuster ha seleccionat les poblacions de Cardona i de Sallent per tirar endavant el nou projecte i, aquest fet, representa una oportunitat única. Si els dos pobles del Bages demostren que el projecte té un impacte positiu en la salut, estaran contribuint al progrés científic i es convertiran en autors d’una metodologia que podrà ser reproduïble a qualsevol altre lloc del món.

La Fundació SHE (Science, Health & Education) és una fundació sense ànim de lucre presidida pel Dr. Valentí Fuster que, té l’objectiu de promoure els hàbits saludables (Health) mitjançant la comunicació i l’educació (Education) a la població.

El 2018 “la Caixa” s’incorpora al Patronat de l’encara llavors Fundació SHE per donar continuïtat a la seva tasca investigadora. Des d’aquest moment s’adopta el nom de Fundació SHE – “la Caixa”. Finalment, dins del comunicat de l’anul·lació de l’acte La Fundació SHE – “la Caixa” lamenta les molèsties.