Ruta del ‘Bakalau’, concurs d’escudella amb pilota i ‘La beguda del poble’, les grans novetats per potenciar el Carnaval de Santpedor

170

La Comissió de Penyes de la Festa de Major, en col·laboració amb l’ajuntament, s’ha posat les piles per potenciar el Carnaval del poble i que la gent no marxi a d’altres carnavals de la comarca. La idea és convertir el Carnaval en una petita Festa Major d’hivern al poble. Per aconseguir-ho, hi ha moltes novetats en el programa entre les quals destaquen tres punts. En primer lloc, divendres 5 de febrer a la tarda, el retorn de la ruta del ‘Bakalau’ a ple rendiment. Després d’uns anys de vaivens en què costaba motivar i trobar gent per organitzar-la, enguany s’ha preparat una ruta en què no faltarà de res. El grup musical de xaranga valencià Kriptonita marcarà el ritme d’una ruta que començarà a la Plaça de l’Ajuntament, seguirà pel Bar la Granja, l’Aston, el Cids, el Terrer, el Manai, el Núria, i la Brasa. Als bars oferiran begudes i també menjars -alguns d’ells amb el bacallà com a producte estrella-.

A destacar la parada al bar El Terrer, on, tal i com explica en una entrevista -podeu escoltar-la en l’enllaç de sota- a Ràdio Santpedor Ricard Rubis, membre de la Comissió de Penyes, “es farà públic i s’oferirà el primer tast de la beguda -encara sense nom oficial- popular de Santpedor”. Un projecte ideat no només per la Comissió sinó també per altres grups i persones del poble de totes les edats, que consisteix en crear una beguda popular del poble, a l’estil, per exemple, del què és la ‘barreja’ a Berga per la Patum; i poder vendre’l per Festa Major i Fira de Sant Miquel si es fa popular i escau.  Per idear i crear aquest beuratge s’han fet diferents mescles i proves de productes tot i que la opacitat en aquest assumpte és total per part de la comissió perquè no es vol donar “cap pista abans del dia cinc”. En qualsevol cas, des de la comissió asseguren que “si la beguda triomfa ens agradaria decidir el seu nom oficial de forma participativa amb la gent del poble, tot i que encara no sabem si ho faríem via Facebook, enquesta, o com”.

L’altra gran novetat pel Carnaval de Santpedor 2015 és el ‘Primer Concurs d’Escudella amb Pilota’, inspirat en el concurs de paelles tradicional de la Festa Major. Serà dissabte 6 de febrer a partgir de les 10h a la Plaça Gran, i tal i com explica Rubis: “no serà restringit a les penyes del poble, podrà participar-hi qui vulgui: comparses, grups, parelles,etc. No caldrà ni inscriure’s. Només hauran de venir al matí amb els estris que creguin necessaris i fer la seva escudella amb pilota”. A la plaça hi haurà, a més, una barra de bar on es podrà degustar i veure com es fa la beguda -de moment secreta- santpedorenca.

Després de les escudelles Dj Jowy i Dj Pere Fernández animaran la festa de 16h a 18h, amb pausa per fer l’entrega de premis de la ruta del Bakalau i el concurs d’escudelles amb pilota. A partir d’aquí, la Rua de Carnestoltes tradicional pels carrers del poble.

Els esforços de la Comissió de Penyes i l’ajuntament van encaminats a frenar la fuga de santpedorencs a carnavals d’altres municipis de la comarca, amb menció especial per un dels més potents: Sallent. És per això que des de la comissió es va plantejar fins i tot canviar la data del carnaval santpedorenc però al final no va ser possible.