Rosa Carol i Imma Riu, dues històries de superació del càncer

188

Rosa Carol i Imma Riu són dues dones que, per separat, han patit el mateix. Càncer de mama. Aquest tumor és el més freqüent en les dones d’arreu del món.

A Catalunya, cada any se’n diagnostiquen més de 4.500 casos nous, una xifra que suposa un 28,6% del total dels tumors que afecten dones. És el més freqüent però també és un dels càncers amb una taxa de supervivència més elevada: un 86,5% de les dones diagnosticades sobreviuen als cinc anys. A través del cribratge amb mamografies es poden diagnosticar els tumors de mama en estadis inicials, en què hi ha moltes possibilitats de curació.

Rosa Carol, professora de 3r de primària de l’Escola Vedruna de Sallent, va assegurar per Ona Bages que “no volia que això condiciones el meu dia a dia i el dels meus fills, per tant vaig intentar fer vida normal per tal que els del meu voltant no patissin”. Per altra banda, Imma Riu, comercial de Friman a Santfruitós, reitera que “el més difícil és explicar-ho a la família, perquè saps que patiran”, a més Riu explica que la primera vegada que li van diagnosticar, a principis d’aquest any, no era maligne i “a la feina vaig dir que tindria la baixa durant tres dies i encara no hi he tornat”.

Carol, que en va patir dos en 7 anys, deixa clar que “quan t’ho expliquen sembla que sigui un somni i penses que no t’ho diuen a tu”. Ara per ara, les dues sallentines concorden en què “la vida és ara, i ara en l’únic que s’ha de pensar és en anar sumant anys i moments”.

Les dues sallentines reiteren que “un dels moments més durs és quan et tallen els cabells”. Aquest procediment expliquen que és el més dur de tots, ja que “el canvi que arribés a fer és brutal” assegura Riu. Les dues sallentines han hagut de superar un dels càncers més freqüents entre les dones que l’any passat va posar fi a la vida de 979 dones a Catalunya.

Aquí us deixem amb les seves entrevistes