Roba Estesa: “Volem acompanyar al jovent a crear la seva identitat”

261

Roba Estesa és un grup de música feminista que va néixer el 2011, a Tarragona, i es va fer un nom en el món de la música el 2015, arran de guanyar el Premi Sons de la Fira Mediterrània de Manresa. Un any més tard el 2016 van treure el seu primer disc, Descalces i ara, el 2018, ha tret el següent: Desglaç.

Una de les components del grup, en concret Anna Sardà, va assegurar per Ona Bages que “encara hi ha molt poca presència femenina a sobre dels escenaris, però de mica en mica es va millorant”. Sardà reivindica que els mitjans posen massa èmfasi en el fet que siguin un grup tot format per dones, però aquest detall, segons la guitarrista, fa veure que el grup està “visibilitzant la dona a dalt dels escaris“.

Desglaç fa referència a tot allò que ha de canviar, és a dir, que primer desaparegui i després es torni a construir. La seva cantant, Gemma Polo, va afegir que una de les coses que s’ha de canviar és “la sexualització que se li ha donat a l’ambient de nit […] i el fet que les noies vulguin ser les novies de i no elles mateixes”.

El grup feminista també recorda que les components són com són perquè elles consumien grups com Obrint Pas o Gossa Sorda i a partir d’aquí aquesta generació va crear una identitat. Segons Polo “el grup té la responsabilitat d’acompanyar a molt jovent a crear la seva”. El grup també va assegurar que “sempre s’ha de tenir una crítica constant” i és per aquest motiu, tal com explica Clàudia Garcia, que es va afegir al directe Sandra Brake, una intèrpret en llengua de signes.

Finalment el grup va reivindicar que avui dia “crear un grup de noies és molt precari perquè no surt a compte” i és “molt complicat” que surti bé. El pròxim concert del grup és el 10 de Novembre a Castelló. Aquí us deixem la seva entrevista.