Repassa les 10 notícies més destacades d’aquest 2016 a Santpedor

148

Avui toca tancar una carpeta, la carpeta del 2017, un any que ens ha deixat moltes notícies i successos destacats a Santpedor. Nosaltres hem volgut fer un recull de les que han generat més atenció per part del públic a la ràdio i el web, i també les que ens han semblat més importants. N’hem triat 10:

  1. Les entitats van començar l’any d’enhorabona amb l’anunci de noves infraestructures per donar-los-hi cabuda.

La Nau està d’obres des de l’abril, acabada ja la primera fase, es preveu que aquest 2017 ja hi puguin començar a entrar entitats com el SAC, els geganters, o la mateixa ràdio. A més, s’ha culminat la reforma de l’edifici del Born, que ara és la nova casa dels castellers i també en fa ús l’esplai Geps. De cara al 2017 també hi ha previst l’inici de les obres a Cal Clarassó, on hi haurà la llar d’avis i un viver d’empreses.

  1. Al febrer la Generalitat va anunciar que construiria un carril bici per connectar Santpedor amb Manresa.

La nova via es vol que vagi paral·lela a la carretera de Manresa. Actualment s’està treballant ja amb informes tècnics per definir la millor proposta. La notícia, fa pocs dies, que la carretera de Manresa a Santpedor és de les més perilloses del país, va refermar la prioritat d’aquesta infraestructura.

3.El Carnaval va patir un rentat de cara aquest 2016 a Santpedor, per convertir-lo en la Festa Major d’hivern.

La comissió de la Festa Major va voler donar un tomb al Carnaval santepedorenc amb la creació d’activitats com el concurs d’ecudella a la Plaça Gran, la ruta del ‘Bakalau’, o el tast del ‘ximet’, la nova beguda santpedorenca per excel·lència. L’esdeveniment va ser un èxit que va aplegar més de 1.000 persones.

  1. L’empresa Skydive BCN que ofereix salts al buit des d’avioneta a l’aeròdrom de Sant Fruitós de Bages ha generat polèmica pel soroll dels aparells.

El soroll de les avionetes ha generat molèsties a molts punts del poble. Des de la Generalitat es va aprovar fa pocs dies el Pla Director Urbanístic Aeroportuari que ha de regular l’activitat i el soroll dels aparells amb mesures com els 2.000 peus d’exclusió aèria per damunt de Santpedor.

5.Van treure el cap al 2015 però es van presentar oficialment el 21 de maig d’enguany. Els Bous de Foc tornen a ser una realitat a Santpedor.

Un grup de joves del poble han recuperat definitivament aquesta entitat que va néixer als anys 80 i va organitzar diversos correfocs al poble fins fa uns anys. Aquest 2016 han actuat ja en vàries ocasions, com la Festa Major, l’aniversari dels Picarols, o la Fira de Sant Miquel.

6. Les ‘vaquetes’ de la Festa Major han estat en el punt de mira aquest 2016, i tot apunta que seguiran sent-hi en els propers mesos.

Poc després de Festa Major va néixer la Plataforma Animalista de Santpedor, amb l’únic objectiu d’eliminar els correbous del poble. Porten recollides 6.000 firmes a Change.org, i tenen previst organitzar xerrades per conscienciar sobre el patiment dels animals en aquest tipus d’actes.

  1. La colla castellera de Santpedor es consolida com a colla de 7.

Els castellers de Santpedor es superen any rere any. A finals de 2015 es van convertir en colla de 7 en descarregar per primer cop el 4d7, i en l’última actuació d’aquesta temporada, al novembre, van fer la tripleta clàssica de 7, cosa que els va permetre puntuar per primer cop pel rànquing del concurs de Tarragona.

  1. L’Auditori Convent de Sant Francesc també es consolida, en aquest cas com un referent per a l’expressió cultural i el dinamisme social.

Quatre anys després de ser reformat, l’Auditori ha incrementat el nivell de les actuacions i actes aquest any, que han aplegat centenars d’espectadors. Així, aquest 2016 s’hi ha pogut escoltar artistes de talla mundial com la soprano Mireia Pintó, o obres com ‘El Messies’ de Händel, cantat aquest Nadal per la Coral Escriny. A més, actes com la taula rodona amb persones que havien utilitzat l’art per combatre el càncer, han sigut tot un èxit d’assistència.

  1. Rafa Martínez és aquesta setmana per haver-se convertit en el màxim anotador del València Basket. Aquí Santpedor, però, ja va ser notícia a l’estiu.

Ho va ser perquè es va posar el seu nom de forma oficial al pavelló municipal, que ara es diu Rafa Martínez, tal i com reivindicava tot Santpedor des de feia anys. Va ser un acte emotiu en què van intervenir amics i entitats del poble.

  1. I a la ràdio també hem tingut un gran any ple de novetats. Amb l’adhesió a Ona Bages ha arribat un renovat servei d’informatius i nova programació.

El web de la ràdio, santpedor.net, ha experimentat un increment de visites exponencial, amb més de 25.000 pàgines vistes durant l’any, consolidant-se així com a mitjà de referència per informar-se sobre Santepdor. A nivell radiofònic, a més, la inclusió de programes propis, a través d’Ona Bages, com el ‘Des de dins’ que condueix Neus Solà, un programa pioner a l’estat en què intervenen els presos dels Lledoners; o l’‘Efecte sonor’ d’Anaïs Vila, que ens apropa les tendències musicals i ens aporta nous descobriments cada setmana, han fet donar un salt de qualitat a la graella. El 2017, en què la ràdio es mudarà a les noves instal·lacions de la Nau, segurament serà un nou punt d’inflexió.