Repassa les 10 notícies més destacades d’aquest 2016 a Sallent

154

L’últim dia l’any toca mirar enrere i repassar tot el què ha passat aquest 2016. Nosaltres hem volgut fer un recull de les notícies que han generat més atenció per part del públic a la ràdio i el el web, i també les que ens han semblat més importants. N’hem triat 10, de ben segur ens n’hem deixat moltes d’importants!

 

  1. Tot just en començar l’any, el 13 de gener, va néixer l’Esbart Vila de Sallent.

La sallentina Núria Hontecillas, coreògrafa i mestra, és la impulsora d’aquesta nova entitat, que estava dissolta des de 1964, i que fomenta la dansa tradicional catalana a gent de totes les edats.

 

  1. I també al gener va arribar la primera Assemblea Municipal Oberta, després van venir la segona i la tercera, celebrada el passat novembre.

Les AMO, que van sorgir a iniciativa de la CUP, han portat al ple propostes com col·laborar amb una ONG que ajuda els refugiats sirians a Grècia, replantejar les enramades, o dinamitzar els espais de lleure del poble. En l’últim ple municipal els cupaires van portar totes les propostes pendents que s’havien aprovat a les AMO a votació, i es van aprovar totes. Amb tot, les participacions a les Assemblees, que amb prou feines arriben a l’1% del cens, encara es queden molt curtes en comparació amb el que seria desitjable.

 

  1. Al febrer va caure una condemna històrica a l’emrpesa Iberpotash, que ara està obligada a retirar les muntanyes de sal.

L’Audiència de Barcelona va condemnar amb dos anys de presó a dos alts directius de l’empresa per permetre el vessament indiscriminat de substàncies contaminants a les aigües. I obliga l’empresa a retirar els residus salins acumulats. A partir d’aquest 2017 ja no n’hi podrà abocar més i començarà el desballestament de la muntanya. El Pla Director Urbanístic de la Mineria al Bages, que es va aprovar a l’octubre, contempla construir dues plantes de tractament de residus a Súria, i que d’aquí a 20 anys l’empresa produeixi residu ‘zero’ -o gairebé- amb la seva activitat.

 

  1. El grup sallentí de música ‘Kòdul’ va treure nou àlbum: ‘Sense mirar enrere’ … i després van anunciar la seva dissolució

El grup de rock català va treure el seu tercer disc a l’abril, farcit de temes combatius i amb influències electròniques. A finals d’any, però, van anunciar que es dissolien de forma indefinida a principis de 2017. El 28 de gener faran l’últim concert a la sala Stroika de Manresa.

 

  1. L’ajuntament de Sallent va impulsar a l’abril el Pla Estratègic del Municipi per dissenyar el Sallent del 2025.

Ho va fer a través de dos vessants. Una, a porta tancada, amb els vilatans representants de cada àmbit que es van escollir; i l’altra a través de la ràdio municipal, Ràdio Sallent, que va emetre el programa ‘Teixint Sallent’ amb entrevistes i debats dedicats al tema.

 

  1. Es millorarà l’accés a Cabrianes pel Pont de Cabrianes, que serà una via de dos sentits.

La Generalitat va avançar al juliol que estava estudiant la millora del pont, que ara mateix és una via estreta per on només poden passar cotxes en un sol sentit al mateix temps. Les opcions són ampliar l’actual o fer-ne un de nou. Es tracta d’una vella reivindicació dels veïns de Cabrianes i Sallent.

 

  1. Els sallentins voten el destí de 700.000 euros.

Els diners provenen d’una subvenció de la Diputació, i les propostes guanyadores van ser la reforma del camí a Cabrianes, arreglar el camí entre el Pont Vell i l’institut, i la reforma del Pont Pere Otger. En total, van votar 473 persones d’un cens de 5.777.

 

  1. La cursa d’obstacles Eternal Running obre la caixa dels trons al ple municipal.

La tercera edició d’aquesta cursa va generar polèmica a l’ajuntament. Esquerra va denunciar que els comptes dels organitzadors, que asseguraven que hi havia hagut 4.000 participants, eren falsos; després de comptar-ne, pel seu compte, poc més de 500. L’equip de govern defensa que la cursa genera un impacte positiu al poble.

 

  1. Ho hem sabut tot just aquesta setmana, les bonificacions de la C-16, també inclouran el tram de Sallent a partir de la setmana que ve.

Dimarts la Generalitat va aprovar l’ampliació dels descomptes a tots els trams de la C-16 que queden al nord de Sant Vicenç de Castellet, en ambdós sentits. Una gran notícia pels veïns de Sallent, que ho reclamaven de forma conjunta amb l’ajuntament des de feia molt temps.

 

  1. I a la ràdio també hem tingut un gran any ple de novetats. Amb l’adhesió a Ona Bages ha arribat un renovat servei d’informatius i nova programació.

El web de la ràdio, radiosallent.cat, ha experimentat un increment de visites exponencial, amb gairebé 60.000 pàgines visualitzades consolidant-se així com a mitjà de referència per informar-se sobre Sallent. A nivell radiofònic, a més, la inclusió de programes propis, a través d’Ona Bages, com el ‘Des de dins’ que condueix Neus Solà, un programa pioner a l’estat en què intervenen els presos dels Lledoners, o l’‘Efecte sonor’ d’Anaïs Vila, que ens apropa les tendències musicals i ens aporta nous descobriments cada setmana, han fet donar un salt de qualitat a la graella.