Quintana: “M’agrada veure contenta la canalla i mantenir viva aquesta tradició tan bonica”

139
Imatge. Wikimedia Commons https://commons.wikimedia.org/wiki/File:2006-11-16Castanea_sativa01.jpg

La castanya és la fruita per excel·lència de la tardor i no seria possible gaudir-ne sense algú que les torrés. La feina de la castanyera o el castanyer, ha passat de generació en generació.

El primer pas abans de coure les castanyes és fer un tall a una de les cares de la castanya. Cal deixar-les en remull uns 15 minuts i les que flotin, seran dolentes, tot i que, Quintana, torrador de castanyes de Sant Fruitós de Bages de tota la vida, delata que es posen a la torradora totes igual.

El carbó que s’utilitza per a la torradora també és important. El Jordi Quintana, utilitza la d’alzina en lloc de la de carbó.

La tradició li ve de lluny. Des dels 12 anys que torra castanyes, primer amb els seus pares i ara ja va sol. Encara utilitza les navalles per tallar les castanyes que el seu pare va fer a mà i ha arreglat ell mateix una de les torradores. El podrem veure a la Castanyada que organitzarà La Xarxa a Sant Fruitós.

Cada tongada a la torradora pot fer 2 quilos i mig i en una tarda fa uns 60 quilos de castanyes. A cada paperina hi haurà unes 12 castanyes i 2 torradores el dia de la festa. Sobre el halloween, Quintana s’hi mostra totalment en contra, diu que no li agrada i és un fervent defensor de la castanyada.

Podeu sentir l’entrevista sencera a radiosantfruitos.cat.

Imatge. Wikimedia Commons