Franco ja no està al Valle de los Caídos. L’han tret fa més d’una hora i sense cap imprevist. L’historiador del Bages, Quim Aloy, ha assegurat que és un fet històric però que hauria d’avergonyir perquè s’ha tardat més de 40 anys en fer-ho.

Ara les restes són transportades en helicòpter des de la basílica de San Lorenzo de El Escorial fins al cementiri de Migorubio, situat al Prado de Madrid. L’historiador del Bages, Quim Aloy, assegura que només és una operació d’imatge i que hauria de fer vergonya que el dictador faci més de 40 anys que estava al Valle. Assegura que el PSOE ho podria haver fet des del 1982 i per tant, en cap cas, és una victòria. Ho ha explicat al programa de la Central d’Ona Bages.

També ha assegurat que és un missatge per fer net del franquisme i que “és una imatge molt potent perquè demostra que la democràcia venç a la dictadura”.

El fèretre ha sigut retirat de la Basílica a coll per quatre dels familiars de Franco. La mateixa família havia sol·licitat enterrar a Franco amb una bandera, un permís que al final no se’ls ha concedit. El procés d’exhumació ha arrencat enmig d’una màxima seguretat, però els crits al dictador, pancartes exaltant la seva figura, banderes, flors i corones no han faltat en els voltants del monument de la serra de Guadarrama i del cementiri de Fuencarral-Mingorrubio.

Segons Aloy l’espai del Valle de los Caídos “s’hauria de convertir en un lloc per a la memòria per poder explicar la Guerra Civil juntament amb el franquisme i que fos una lliçó d’història”. 

El mateix histoirador ha dit a Ona Bages que “hi ha molta gent que no sap que els seus familiars estan al Valle de los Caídos”. És per aquesta raó que deixa clar que “hi ha d’haver un programa de memòria pública”. Malgrat tot ha assegurat que era un dia necessari.

Aquí us deixem l’entrevista que Jordi Casals ha fet a la Central d’Ona Bages