Prou Sal i BDS Bages consideren un “insult” que ICL-Iberpotash patrocini la Transèquia

177

L’empresa minera ICL-Iberpotash ha estat, en més d’una ocasió, objecte de campanyes que demanen que es retiri el seu patrocini d’un esdeveniment. Un dels més coneguts va ser l’agost del 2014, quan el moviment BDS Bages – un grup de suport de la campanya internacional Boicot, Desinversions i Sancions contra l’Estat d’Israel-   demanava a l’Ajuntament de Manresa i a l’Associació Manresa de Festa que retiressin l’empresa dels patrocinadors de la Festa Major de la capital bagenca i que hi “tallessin tots els vincles” des d’aquell moment. Ho reclamaven ja que, segons afirmen, ICL-Iberpotash “destina recursos a diferents projectes socials de l’exèrcit israelià que operen a territori palestí”.

L’últim patrocini polèmic és el de la 32ena edició de la Trasèquia, la popular caminada de Balsareny fins a Manresa, que es durà a terme demà. Els col·lectius Prou Sal i el BDS Bages consideren “un insult” que ICL-Iberpotash patrocini la caminada. Ho han denunciat en un comunicat on afirmen que, després d’una “llarga reunió” amb el gerent de la Fundació Aigües de Manresa – Junta de la Sèquia, Josep Alabern, aquest es van comprometre a “renunciar al patrocini” d’ICL si es comprovava que l’empresa minera “augmentava la contaminació en comptes de disminuir-la”. Per això emplacen a les organitzadores a “rebutjar el seu patrocini de cara les pròximes edicions”.

Josep Ribera és de la plataforma Prou Sal:

Ambdós col·lectius sentencien que l’empresa ha estat denunciada “per ser responsable de la contaminació de rius i aqüífers de la comarca” amb la seva “mala gestió” de residus. Així ho demostren les nombroses condemnes dels tribunals “del país, de l’Estat i de la Unió Europea”. Ribera ho explica:

La plataforma Prou Sal repartirà fulletons el dia de la Transèquia per tal de conscienciar a la població.

Imatge d’Ylènia Morros.