Prou Sal alerta que el “cogulló solar plant” serà una realitat si ho volen la Generalitat i l’Ajuntament de Sallent

179

Asseguren que ara per ara el projecte no pot tirar endavant perquè la llei no ho permet. 

Es volen instal·lar fins a 162 metres quadrats de plaques solars a la cara sud del runam. El projecte va avançant i ICL continua amb la tramitació, tot i haver-hi una ordre judicial per retirar la muntanya de sal. Per poder-ho fer realitat s’hauria de modificar el Pla director urbanístic de l’activitat minera al Bages, que la Generalitat ja ha començat a retocara. Un dels membres de Prou Sal, Jordi Iborra, critíca que es canviïn aquestes lleis. 

I és que, la mateixa Generalitat, en el seu moment va descartar l’operació per “incompatible” amb la sentència del Tribunal Superior de Justícia que obliga a ICL a retirar la potassa.

Ara, la futura planta fotovoltaica sobre la muntanya de sal ha passat de ser inviable a ser possible. Per poder construir-la també s’hauria de modificar del POUM de Sallent. Segons prou sal, ara mateix, el runam no té cap benefici i això suposa un problema per ICL. 

Si el projecte segueix endavant i hi ha una aprovació inicial, es podran presentar al·legacions. A dia d’avui, però, l’empresa està envoltada de batalles judicials per l’impacte ambiental de la mina

Si ens posem una mica en context, l’empresa va presentar la proposta el 21 de desembre de 2020. En aquell moment ja feia 1 any que el  Tribunal Superior de Justícia de Catalunya havia conclòs que s’havia de treure el runam del cogulló acumulat des de l’abril del 2008, és a dir, la muntanya no desapareixeria del tot. 

Però per ara, en comptes de treure el runam, l’empresa ha tingut una altra idea i vol instal·lar més de 65MIL panells solars al vessant sud de la muntanya de runam. Es calcula que al runam salí del Cogulló hi ha 48 milions de tones de sal i que fa uns 500 metres d’altura i s’ha convertit en un problema mediambiental. El novembre de 2015, la Comissió Europea, que havia obert un expedient, va reconèixer que els residus salins al Bages podien tenir efectes sobre la salut pública i que estaven salinitzant el Llobregat.