Propietaris de camps del Bages i el Moianès reben un allau de sol·licituds per instal·lar plaques solars als seus terrenys

192
Casa de turisme rural Torrecabota de Calders. - Foto: ACN
Casa de turisme rural Torrecabota de Calders. - Foto: ACN

Inversors en energia solar han posat la Catalunya Central en el seu punt de mira. Estan interessats en implantar parcs energètics en grans extensions de terreny agrícola per un termini que va de 25 a 30 anys. El problema rau en que això pot significar un risc pel futur de l’agricultura a casa nostra i també suposa un impacte visual molt gran. D’altra banda, el preu que els inversors estan disposats a pagar per una hectàrea va dels 1.000 als 1.700 euros, quan de mitjana un pagès que arrenda el mateix espai paga uns 200 euros. Aquest és el dilema en que es veuen immersos els propietaris, ramaders i pagesos de la zona. 

A Calders, per exemple, la majoria de propietaris han rebut la trucada d’inversors interessats en arrendar camps de cultiu. És el cas d’en Pep Torné, responsable de la casa de turisme rural Torrecabota. Torné ha assegurat que s’ha negat a oferir camps de la seva finca, però es dóna el cas que té veïns que ja tenen preacords lligats amb els inversors. Això, segons el propietari, dóna una imatge que pot perjudicar el seu negoci de turisme rural. 

Amb tot plegat, la majoria de veus de la comarca no s’oposen a les plaques solar però tampoc volen que es malmetin els camps de cultiu. Josep Bover, un ramader del Bages, no vol deixar de ser pagès i creu que el millor seria instal·lar les plaques en espais erms com, per exemple, les teulades de les naus industrials.