Neix Fem-ho fàcil, un projecte de petits productors del Bages i Osona per potenciar la comercialització els aliments de quilòmetre zero. En aquest sentit, quatre productors d’Osona i tres del Bages han engegat aquest nou projecte per teixir complicitats i generar economies de petita escala. Volen rendibilitzar aspectes del seu dia a dia com, per exemple, la logística i la distribució, la comercialització o la visibilització del seu producte. El projecte també pretén diversificar la font d’ingressos i arribar a més clients. Alba Rojas, sòcia de la cooperativa de treball Frescoop, defensa els petits productors com a peça clau en la sobirania alimentària.

Els petits productors lamenten que, durant molt temps, s’ha fet veure l’alimentació com una cosa barata. Durant la pandèmia la societat ha pres consciència del cost real dels aliments, però els petits productors temen que això no sigui suficient davant una oferta alimentària agressiva

La covid-19 i ara la guerra d’Ucraïna han posat sobre la taula la importància de preservar el sector primari i la sobirania alimentària. A la Catalunya Central, fa temps que hi ha projectes amb aquest objectiu, però ara productors de dos territoris, Osona i el Bages, han fet un pas per fer-la més viable.