Després de les eleccions municipals, els partits polítics que han tret representació,  ja comencen a moure les peces del tauler. Els primers moviments de moment,  els han fet ERC-AM i CiU.

En un comunicat enviat el passat dissabte 30 de maig, ERC proposa una coalició per, segons diuen a la nota de premsa “apel∙lar a la unió dels grups i partits que vam signar el document de l’ANC a favor de la Independència de Catalunya, per tal de constituir un govern estable, de majoria molt àmplia i amb representació de les diferents sensibilitats polítiques sobiranistes locals”.

ERC ressalta a la nota de premsa la voluntat dels veïns i veïnes de Sant Fruitós de Bages que han decidit que 11 dels 13 regidors del consistori pertanyin a formacions polítiques que estan a favor de la Independència, segons els compromisos adquirits pels tres caps de llista d’aquestes formacions. També apuntaven que no s’oposarien a la majoria del poble que volen seguir quatre anys més GfP a l’alcaldia.

El compromís amb l’Assamblea Nacional Catalana

GfP, CiU i ERC  van signar el document de l’ANC el passat 26 de març, comprometent-se així amb el procés independentista català. En aquest sentit el compromís es materialitza en adherir el seu poble o ciutat a l’Associació de Municipis per la Independència (AMI) o bé a ratificar aquesta adhesió, a treballar pel caràcter plebiscitari de les eleccions al Parlament del 27 de setembre i a constituir governs locals independentistes que puguin fer costat a les decisions del nou Parlament i Govern sorgit de les eleccions plebiscitàries. Actualment el document consta de 2.629 municipis entre els que tenen candidatures compromeses amb l’ANC i els municipis que tenen partits polítics que s’hi han compromès de forma individual.

La resposta de CiU

CiU ja ha contestat a ERC en una altra nota de premsa emesa el 2 de juny, on assegura que veu factible la proposta sobiranista però amb alguns matisos.

El primer matís és que CiU Sant Fruitós voldria sumar esforços i incloure “no només a les formacions polítiques que varen signar el compromís amb l’ANC, sinó també a aquelles persones compromeses amb el procés sobiranista”. El segon matís és que creu necessari un compromís “ferm i personal, per part de cada un dels càrrecs electes escollits per formar part d’aquesta legislatura 2015-2019 que estiguin a favor del procés sobiranista, que es comprometi a fer tots aquells passos que siguin necessaris per tirar endavant el procés des de l’Ajuntament”.

ERC va aconseguir 2 regidors i CiU 4 en les eleccions del 24 de maig, ara caldrà esperar què diuen la resta de partits que van aconseguir representació, GfP amb 5 regidors i PSC amb 2 més.

En aquest sentit, estem pendents de la consulta interna dels militants d’Unió que es celebrarà el 14 de juny i del posicionament dels militants d’Unió del Bages.

El 14 de juny els militant d’Unió respondran a votació la pregunta plantejada pel secretari general d’Unió, Ramon Espadaler. La pregunta és la següent: “Voleu continuar el compromís del partit amb el procés, des del catalanisme integrat i d’acord amb els sis següents criteris: no limitar l’aspiració de plena sobirania per a Catalunya, prendre les decisions per majoria, establir diàleg amb el govern espanyol, no deixar que hi hagi declaració unilateral ni procés constituent al marge de la llei, descartar escenaris fora de la UE i garantir la cohesió social”.
Roger Grandia, regidor de CiU a l’Ajuntament de Sant Fruitós i militant d’Unió, ha explicat en declaracions a Sant Fruitós que el elecctes d’Unió al Bages van fer una reunió “gairebé assambleària” i que votaran NO a la consulta, perquè no és prou clara. Tot i així, el seu posicionament és ferm i es mostren a favor del procés sobiranista.