La Policia Local de Santpedor ha expedientat en els últims dos anys a 22 empreses per utilitzar tàctiques fraudulentes per captar clients. Les empreses pertanyen majoritàriament al sector del subministrament de serveis bàsics, com l’energia, la telefonia, la televisió o l’internet, i les multes que han hagut de pagar sumen un total de 110.000€. Els comercials encarregats de captar clients porta a porta, sovint contractats per empreses subcontractades per aquestes grans companyies, feien ús de l’engany i fins i tot la intimidació. Així, alguns usuaris van denunciar que havien aparegut papers firmats a nom seu que ells mai havien firmat, o que se’ls havien canviat o contractat serveis al seu nom sense que ells ho haguessin autoritzat. La gent d’avançada edat sovint han estat els més perjudicats per aquestes pràctiques. Persones que tenien dificultats auditives o de visió també han denunciat ser persuadits de forma excessiva per a contractar certs serveis. El sergent cap de la Policia Local de Santpedor, Moisès Gimeno, assegura que els expedients oberts per la Policia Local són la resposta que des del cos han donat a “l’allau de pràctiques comercials abusives” que s’han detectat al poble.

Tot i els controls que asseguren fer les grans companyies de subministrament de serveis bàsics, el cert és que els comercials sovint cobren per comissió i estan a càrrec d’empreses subcontractades que exerceixen d’intermediaris i la gestió de la qual és opaca.

Aquestes són dades del 2014 i el 2015 que es van donar a conèixer dijous a la Festa de la Policia celebrada a l’Auditori Convent de San Francesc de Santpedor, en què van assistir un centenar de persones. La Delegada del Govern, Laura Vilagrà, i l’alcalde de Santpedor, Xavier Codina, que van presidir l’acte, van tenir paraules d’elogi pel cos santpedorenc “per la gran professionalitat demostrada”. Al seu torn, Gimeno va destacar que Santpedor té un dels índex de criminalitat més baixos del país amb 20 delictes per cada 1.000 habitants.