Polèmica per la tala massiva d’arbres a l’entorn de la riera de Rajadell, a l’Anella Verda de Manresa

266

L’entitat Meandre ha denunciat una tala de grans dimensions en diferents punts del popular itinerari “Natura i Modernisme”. L’associació considera que l’empresa encarregada d’unes tasques de manteniment dels camps de la Teula i del Forn, a l’entorn de la riera de Rajadell, ha aprofitat l’avinentesa per dedicar-se a talar exemplars d’entre 50 i 70 anys amb un gran valor ecològic del costat mateix de la riera. L’objectiu, consideren, hauria estat aprofitar-se dels guanys que genera la fusta. Judit Ester, membre de Meandre, ha explicat a Ona Bages, com van assabentar-se dels fets.

L’entitat explica que el pagès encarregat de la gestió de la zona provada va argumentar que tot plegat era un simple sanejament. Explicacions que en cap cas els convencen després d’observar els resultats, molt visibles. S’han talat alguns dels arbres més emblemàtics de l’itinerari i fins i tot s’ha esborrat el camí en alguns punts.

Per tot plegat, Meandre ha sol·licitat informació a les administracions, ha demanat a l’Agència Catalana de l’Aigua si s’havia concedit un permís per fer la tala que s’ha produït i ha interposat una denúncia al SEPRON, el servei de protecció del medi ambient. A més, la propietat de la finca on estaven succeït els fets, ha informat que la tala s’ha aturat, tal com s’havia sol·licitat amb urgència.

Meandre considera que les conseqüències dels fets, molt protestats per diferents usuaris de l’itinerari a través de les xarxes socials, poden anar des d’un expedient sancionador administratiu fins a imputacions per delicte ecològic. Per tot plegat, reclama que les institucions i els experts en ecosistemes i biodiversitat puguin participar en els Plans de Gestió Forestal i exigeix que es professionalitzi l’activitat de les empreses encarregades dels sanejaments dels boscos i camps per evitar més pèrdues irreparables com aquesta.