Plataformes del Bages i el Moianès tanquen files contra els macroprojectes d’energies renovables

233
Representants de les diferents plataformes a la subestació elèctrica de Calders.

Mocions i instàncies als Ajuntaments

Associacions ecologistes del Bages i el Moianès tanquen files contra els macroprojectes de camps d’energies renovables a la comarca. Les diferents agrupacions de protesta a projectes com els de la Grevalosa, on s’hi volen instal·lar molins de vent, o Els Tres Tossals, Riols, de Palà de Torroella, on s’hi volen instal·lar plaques fotovoltaiques, han fet un front comú i presentaran mocions i instàncies a tots els Ajuntaments de les dues comarques.

Proposen als Ajuntaments que es facin forts davant dels macroprojectes que presenten les empreses i que aprova la Generalitat sense parlar-ne abans amb el territori. Les mocions que han escrit i que ja han presentat a gairebé tots els pobles preparades per anar als plens parlen de revisar el POUM i demanar a la Generalitat que canviï la llei perquè els pobles puguin dir la seva abans d’aprovar o no cada projecte. La Carme, una representant de les associacions, explicava que els pobles petits són els objectius de les grans empreses i que, en molts casos, no tenen els recursos per aturar la instal·lació d’un camp d’energies renovables quan ja està presentat a la Generalitat.

A part de les mocions, també han presentat instàncies per via administrativa i aquesta mateixa setmana tenen previst que tots els Ajuntaments les hagin rebut. A les instàncies presenten un seguit de reptes municipals perquè els pobles es blindin davant d’aquests projectes.

Els projectes que ja han presentat al Bages i al Moianès

L’arrel del problema és el decret llei 16/2019, que va treure totes les barreres administratives perquè les empreses presentin avantprojectes de camps d’energies renovables a Catalunya. Arreu del país se n’han presentat 1.000. La Catalunya Central no és dels llocs més afectats, però és el bressol d’aquesta iniciativa que vol fer que la Generalitat revisi el decret per tenir en compte el territori.

Qualsevol empresa pot presentar un avantprojecte directament a la Generalitat que, a través de la Ponència d’Energies Renovables, decideix si és viable o no. Entre el Bages i el Moianès en els darrers dies la Ponència ha tombat els projectes de la Vall de la Grevalosa, que afectava a altres pobles de la comarca com Santpedor, i el de Calders. Tot i això, Pep Torné, de Salvem Calders preveu que se’n presentin més perquè la subestació elèctrica fa que sigui una zona que crida l’atenció.

La Ponència, a més, n’ha declarat dos de viables. Tots dos de plaques fotovoltaiques. Un és a Castellfollit del Boix i ocupa 90 hectàrees i l’altre és a Palà de Torroella i serà de 30. Ara els projectes estan en una aturada administrativa perquè els Ajuntaments han presentat recursos segons en Toni Casals de Salvem Castellfollit i l’Ester Llovet de Salvem Riols.

Aquest agermanament de les associacions del Bages i el Moianès davant l’increment de marcroprojectes és pioner a Catalunya. Ferran Martín de Salvem Grevalosa explica que esperen que més comarques si sumin a partir d’ara.

Tot i això ja hi ha altres plataformes centrades en punts específics arreu de Catalunya.