El Pla Director Urbanístic de la mineria al Bages s’aprova de forma inicial amb l’objectiu de produir “residu zero”

213
Muntanya de runa salí del Cogulló de Sallent

Amb una mica de retard -estava previst per principis d’estiu- però l’esperat Pla Director Urbanístic (PDU) de la mineria al Bages, que incorpora els municipis de Sallent, Balsareny, Súria i Callús, ja s’ha aprovat inicialment. Ara s’obre un període d’informació publica de 45 dies perquè qui vulgui pugui consultar el document del PDU i fer-hi les aportacions que cregui pertinents. Un PDU que ha de servir per regular l’activitat minera a la comarca, concentrada a Súria i a Sallent -que deixarà d’extreure sal a partir del proper 30 de juny de 2017 per sentència judicial-, i fer de marc per la segona fase del projecte Phoenix de l’empresa Iberpotash, concessionària de l’activitat minera a la comarca, que pretén arribar a produir “residu zero” -o aproximar-s’hi- en un termini de menys de 20 anys. Tot plegat ho ha explicat Agustí Serra, Director General d’Ordenació del Territori i Urbanisme, sortint de la reunió de la Comissió Territorial d’Urbanisme de la Catalunya Central, que s’ha fet aquest matí al Palau Firal de Manresa.

 

La primera fase del pla Phoenix ja es va completar amb la construcció d’una planta de sal a Súria, que ha de permetre tractar la sal sobrant del procés d’extracció de la potassa. La segona fase, per altra banda, preveu la construcció de dues plantes més de tractament de sal a Súria, en el mateix recinte que ocupen actualment les instal·lacions de l’empresa Iberpotash, que haurien de permetre tractar tota la sal sobrant de l’activitat minera, per vendre-la o diluir-la, assolint així l’objectiu del “residu zero”. Amb tot, està contemplada la possibilitat, si fes falta, de construir una quarta planta de sal, en aquest cas a Callús.

Agustí Serra, Director General d'Ordenació Territori i Urbanisme; i Rosa Vilella, repsonsable de sòls
Agustí Serra, Director General d’Ordenació Territori i Urbanisme; i Rosa Vilella, repsonsable de sòls

Aquesta segona fase del Pla Phoenix no estarà acabada fins el 2020, però a Sallent, per ordre judicial, deixarà d’haver-hi activitat minera a partir del 30 de juny del 2017. El PDU també ha de servir per regular el traspàs de l’activitat de Sallent a Súria, tal i com està previst. Ho ha explicat Rosa Vilella, responsable de política de sòl de la Generalitat:

 

A Sallent, un cop cessi l’activitat minera a l’estiu de l’any que ve, el PDU preveu reservar una part del terreny ocupat actualment per l’activitat extractiva de la mina, per instal·lar les plantes de sal o recursos que es creguin convenients per iniciar el Pla de Restauració, que ha de fer la pròpia Iberpotash,  i que haurà de permetre anar eliminant el runam salí ja existent.

 

Vilella ha especificat també que el PDU recomana que els sòls de la Corbatera no s’urbanitzin, i que els sòls de les basses de fang i la Botjosa, al sud de les instal·lacions d’Iberpotash, sigui el Planejament Municipal de Sallent qui en decideixi l’ús.

 

Tant Serra com Vilella han recalcat que el PDU s’ha fet conjuntament amb agents de tots els àmbits per tal de vetllar pel Medi Ambient i pels condicionants socials, econòmics i laborals, que suposa la transformació de la mineria al Bages. S’espera que al desembre se’n pugui fer l’aprovació definitiva.