La capacitat d’autoorganització que tenen els sallentins va tornar a quedar demostrada diumenge durant el referèndum de l’1-O, quan voluntaris, veïns i comitès de defensa van sumar esforços per impedir que una possible visita de la Guàrdia Civil requises les urnes. I és que davant els rumors que van estendre’s per les xarxes socials durant tot el dia, i les imatges que van deixar les càrregues policials a diferents punts de Catalunya, van obligar als veïns de Sallent a idear un pla per garantir el referèndum.

D’aquesta manera, els sallentins encarregats de defensar l‘antiga biblioteca expliquen que van definir una estratègia conjunta que consistia en diferents passos. El primer era bloquejar els accessos al Parc Pere Sallés amb vehicles per impedir que la Guàrdia Civil entrés al recinte amb cotxe i, a la vegada, fer temps. Per si de cas, però, afegeixen que també van organitzar barricades al llarg del passeig del parc amb material de l’Esbartada per dificultar, encara més, el pas.

El següent moviment era garantir la protecció del col·legi electoral a través de l’aglutinament de persones a la porta, que havien de fer recolar els agents tal com es va fer a Sabadell. Si no funcionava, l’alternativa era jugar a “arrencar sebes“, una tècnica que es va recomanar a tots els ciutadans des de les entitats sobiranistes.

Però aquí no acaba tot. Si la Guàrdia Civil hagués aconseguit passar la barrera humana, s’hauria trobat un grup de 7 o 8 persones amb uns petos blancs plens de pintura. I és que una manera de salvaguardar el col·legi electoral era tirant-se pintura per sobre i provocar, així, que els cossos de seguretat patinessin només voler entrar.

Amb totes aquestes traves, doncs, la membre del Comitè de Defensa pel Referèndum a Sallent, Francina Planas, assegura que els voluntaris haguessin tingut temps per fugir cap a la muntanya amb les urnes o bé per amagar-les dins del col·legi. També afegeix que la carretera que van tallar les persones que defensaven els jutjats, i els grups de gent repartits pel poble per informar si entrava la Guàrdia Civil al municipi, els va facilitar les coses.