La campanya del cereal del 2020 a la Catalunya Central no serà tan bona com es preveia a principis de la primavera. Les elevades temperatures del mes de maig i les precipitacions de principis de juny han trencat el cicle vegetatiu i una collita que es preveia bona, ara està generant un rendiment més baix del que s’esperava. El coordinador d’Unió de Pagesos al Bages, Josep Guitart, diu que preveien una de les millors collites i que serà normaleta.

Calculen que la collita del cereal d’hivern minvarà entre un 30 i un 35% del que havien calculat inicialment.

La campanya de 2020 és una de les més “atípiques” dels darrers anys.  I és que després d’un hivern de pluges regulars i amb una temperatura més càlida del que és habitual, els pagesos van optar per avançar el sembrat, un fet que feia preveure que aquest any obtindria una de les millors collites dels darrers anys. Però les condicions meteorològiques de la primavera no han afavorit els conreus de cereals.

Les elevades temperatures del maig i les pluges del juny han fet créixer les males herbes i els fongs. 

Segons el responsable de Cereals i Herbacis d’Unió de Pagesos a la Catalunya Central, Josep Mas, la situació es repeteix a tota la regió.  A més, per culpa del temps, fins a la setmana passada no es va poder començar a recollir la collita i ara l’estan fent a “contrarellotge” perquè les males herbes dificulten cada vegada més la tasca i el fong fa minvar la qualitat del gra.

Josep Mas afegeix que el sembrat no ha respost com caldria per les condicions meteorològiques.

Segons Mas, el fet que es preveiés una temporada tan bona fa que també els preus de mercat siguin més baixos del que haurien de ser “per cobrir els costos de producció”.

L’altra gran raó per accelerar la recollida del cereal és el risc d’incendis. Segons Guitart, malgrat que ara per ara el risc és baix, “pot ser que pugin les temperatures i en pocs dies la situació sigui una altra”. .