Pesarrodona declara als jutjats i es desvincula de l’organització de l’1-O

149
Jordi Pesarrodona amb el seu advocat just abans d'arrencar el judici - Foto: ACN
Jordi Pesarrodona amb el seu advocat just abans d'arrencar el judici - Foto: ACN

Durant la seva declaració, Pesarrodona ha reconegut que era a l’escola de Sant Joan de Vilatorrada amb la voluntat d’exercir el seu dret a vot. També ha explicat que quan va arribar la Guàrdia Civil es van adreçar directament a ell. Segons l’exregidor, van mantenir una conversa “correcta” en què el policia li va dir que venien a retirar les urnes. També ha recalcat que, en cap cas, els van advertir que carregarien contra la població. Jordi Pesarrodona ha volgut fer ús del seu darrer torn de paraula on ha assegurat que és víctima “d’una persecució de venjança i càstig” per part de la Fiscalia.

 

 

Per la seva part, el cap de la Guàrdia Civil ha reconegut que agents de paisà van informar que al centre escolar hi havia material de votació. També que Pesarrodona era allà. Un cop a l’escola, ha dit que es va adreçar a ell per demanar-li “col·laboració” i assegura que el va advertir que entrarien dins. Segons el guàrdia civil, Pesarrodona actuava com a “líder carismàtic” i va ser ell qui va fer una crida als assistents a la “resistència pacífica”. El cap de l’operatiu ha seguit la seva declaració argumentant que van usar la força “de forma proporcional i sense ànim de venjança” i que van optar, en tot cas, per la “prudència”.

D’altra banda, l’advocat de Pesarrodona, David Casellas, ha demanat l’absolució i ha reiterat que el seu client en cap cas va cometre un delicte de desobediència perquè no era allà com a càrrec polític. Casellas, s’ha mostrat confiat i lamenta que Pesarrodona sigui el primer càrrec local perseguit per la justícia. 

 

 

Finalment, Pesarrodona, ha reconegut sentir-se “alliberat” després de tres anys i creu que, moralment, ja han guanyat perquè mai s’hauria d’haver arribat a judici. 

 

 

Amb tot, la Fiscalia demana per a Pesarrodona la pena màxima que consisteix en dos anys d’inhabilitació. El fiscal ha mantingut l’acusació contra Pesarrodona per un delicte de desobediència greu per “col·laborar” i no “impedir” la votació a l’escola Joncadella. Tot i que l’exregidor ha assegurat que ell no havia estat notificat de la prohibició del Tribunal Constitucional, el representant del ministeri públic ha assegurat que, com a càrrec públic, havia d’estar al cas.