La 13a edició del Clam engega avui amb el film Conxa d’Or ‘Sparrows’

193

El curtmetratge ‘Moment Feliç’ del navarclí David Villarreal, la preestrena d’Imanol Uribe ‘Lejos del Mar’, l’estrena absoluta a Espanya de ‘Merci patron!’ de François Ruffin o el debat sobre la guerra de Síria, són alguns dels destacats en la programació del Festival Internacional de Cinema Solidari de Navarcles. Comença avui 28 d’abril i continua fins diumenge 8 de maig.

El llargmetratge ‘Sparrows’, Conxa d’Or al festival de Sant Sebastià dirigit per Rúnar Rúnarsson, donarà el tret de sortida a la 13a edició del Clam de Navarcles. ‘Sparrows’ es projectarà aquesta nit a les 9 a l’Auditori Agustí Soler i Mas, abans però, es podrà veure el curtmetratge ‘Moment Feliç’ del navarclí David Villarreal, una obra fora de concurs que reflecteix el projecte de la residència de gent gran IBADA de Navarcles.

L’eix del festival d’aquest any és la llibertat. El CLAM tanca així el cicle temàtic que ha durat 3 anys i que girava entorn el lema de la Revolució Francesa “Llibertat, Igualtat i Fraternitat”. En aquest sentit, s’emportarà el Premi Casaldàliga l’entitat Proactiva Open Arms pel seu treball de rescat de refugiats al mar Egeu, en el lliurament de diumenge que anirà a càrrec de l’actor Joan Pera. El periodista de Movistar Plus Dani Campos entrevistarà a Maisda Turki, jove catalano-siriana que ha treballat al camp de refugiats d’Idonemi (Grècia) i que explicarà la situació actual dels refugiats i els perquès de la guerra a Síria.

Per tancar el cicle de tres anys que el Festival ha dedicat a la Revolució Francesa, el Clam ha programat diverses pel·lícules franceses que han estat guardonades per la seva qualitat com ‘El gran día’ (‘Le gran jour’), del director de ‘Camino a la Escuela’; ‘Merci patron!’, que es projectarà per primera vegada a Espanya després del seu gran èxit a França; i ‘Fàtima’, millor Cèsar a la millor pel·lícula francesa de 2015.

Al llarg del Festival, es podran veure 33 pel·lícules de 16 països diferents, de les quals 6 competiran en la secció oficial i 13 en la de curtmetratges. A més, també hi haurà la secció Pantalla Oberta de films que no s’han estrenat comercialment o recentment i que no s’han vist en l’àmbit cinematogràfic territorial més proper, a banda de les xerrades i debats amb actors i tècnics de les pel·lícules. Es pot veure tota la programació al seu web.

Una altra de les propostes serà la preestrena a l’estat espanyol de ‘Lejos del Mar’, darrera pel·lícula del director basc Imanol Uribe que es podrà veure divendres a dos-quarts d’onze de la nit. Fa dos anys, el Clam va fer un reconeixement a la carrera d’Uribe i aquí va coincidir amb l’actor català Eduard Fernández, al qual li va oferir el paper protagonista d’aquesta nova pel·lícula.