Passos endavant pel projecte del Cogulló Solar Plant de Sallent

169

El projecte del “Cogulló Solar Plant” no fa ni un pas enrere. La Comissió d’Urbanisme de la Catalunya Central ha obert la porta a la creació del macroparc solar al runam del Cogulló de Sallent.

Tot va avançant perquè el Pla Director Urbanístic de la Mineria es pugui modificar. A partir d’aquest moment s’ha obert el període d’al·legacions que s’allargarà durant 45 dies. Qui no ha tardat en parlar han sigut els ecologistes, que s’oposen a capa i espasa al projecte perquè consideren que ICL ha de complir la sentència i retirar el runam. Però això no és tot, perquè en la mateixa reunió, Urbanisme, també ha aprovat la creació d’un nou runam salí a Súria, la població que ara concentra tota l’activitat minera.

Les raons que dona la comissió és que ara com ara s’està en un context d’emergència climàtica i de transició energètica, i ho considera “raonable d’estudiar abans de posar en joc altres peces de sòl destinades a usos rústics”. Això sí, les condicions són clares. El parc només pot tirar endavant si ICL dona continuïtat a la restauració del runam, és a dir, treure el runam en un termini de 50 anys però, de moment, l’empresa minera només ha començat a retirar tímidament part del runam de la Botjosa.

Els ecologistes han qualificat la decisió d’Urbanisme de “disbarat”. Asseguren que és la continuïtat d’una trista història del Govern davant dels moviments d’ICL. Un dels portaveus de prou Sal, Jep Ribera ho considera, literalment, de “baixada de pantalons” del govern.

Considera que l’únic objectiu que hauria de tenir l’empresa és retirar el runam, tal com els obliga una sentència judicial. En aquest sentit, els ecologistes ja han avançat que presentaran al·legacions a la modificació del PDU.