El Parlament en ple excepte la CUP fan costat a ICL per la moratòria dels abocaments al Cogulló

185
Anna Gabriel al Parlament parlant de la resolució del a mineria al Bages

A falta de 15 dies per la data límit -30 de juny- establerta pel jutge a ICL-Iberpotash per abocar al runam salí del Cogulló de Sallent, el Parlament de Catalunya ha aprovat avui una resolució de suport a l’empresa israeliana en el seu objectiu de demanar al jutge una moratòria a la sentència fins el 2019. Tots els grups de la cambra han aprovat la resolució a excepció de la CUP, en una sessió en què també han assistit, de públic, representats de la mineria al Bages.

En els 5 minuts de temps de què han gaudit cadascun dels portaveus del partit, tots han subratllat la necessitat de mantenir l’activitat minera al Bages sense repercutir en els treballadors ni en el medi ambient. Els partits a l’oposició -PPC,PSC,C’s i CSQP- han criticat la laxitud del Govern en l’afer i també la manca de diligència de l’empresa, que porta més de 20 mesos de retard en la construcció de la rampa de Cabanasses, que ha de permetre el trasllat de l’activitat minera de Sallent a Súria. Junts pel Sí, en veu de David Bonvehí (PDeCAT) i Ariana Delgado (ERC), també han fet explícita la seva voluntat de trobar una solució que compagini el respecte al medi ambient i els llocs de feina dels treballadors Delgado, però, ha pronunciat també paraules de crítica a ICL per no assumir les seves responsabilitats, i al propi Govern per no fer-les complir:

 

L’únic partit a votar en contra de la resolució ha sigut la CUP. Anna Gabriel, visiblement indignada, ha lamentat no tenir més temps per esplaiar-se en un tema “tan complex com la mineria al Bages, i que engloba aspectes tan dispars com: llocs de treball, condicions laborals, ferits, morts, aqüífers, càrregues policials, moviment veïnal, Prousal, les ribes del riu i el programa d’apadrinament de soldats a Israel per part d’ICL”.

Gabriel ha criticat la resta de partits per actuar tard i malament en un assumpte, el de la mineria, sobre el qual “hi ha una sentència des de fa gairebé 4 anys”. Així mateix, ha criticat l’empresa per no acceptar reunions amb els cupaires i fer xantatge a treballadors i partits polítics:

 

ICL per la seva part ha presentat aquesta setmana al jutge l’incident d’execució per prorrogar els abocaments al Cogulló fins al 2019, data en què l’empresa assegura que sí podrà fer front a tots els requeriments judicials que pesen contra l’empresa.