Osona lidera la recuperació en la construcció d’obra nova a la Catalunya central

119
Bloc de pisos.
Bloc de pisos.

La comarca d’Osona està liderant la recuperació en la construcció d’obra nova a la Catalunya Central, segons han donat a conèixer aquest dilluns a Vic l’Associació de Promotors de Catalunya en una jornada organitzada per CaixaBank.

L’anàlisi de l’APCE determina que en total el 2018 es van començar 280 habitatges, 194 dels quals a Osona. La variació interanual és de -24,7% i el director general de l’associació, Marc Torrent, ha destacat que el creixement és gran perquè durant els anys de crisi les xifres eren molt baixes.

Tot i que no arriben al centenar de pisos iniciats, per comarques el rànquing el segueix l’Anoia, amb 74 habitatges iniciats, i el Bages, amb 51. El rànquing de recuperació del sector el continua el Moianès, amb 18 habitatges iniciats. A la cua hi ha el Solsonès, amb només 7.

Davant aquest escenari, Torrent, s’ha mostrat content perquè les dades representen els primers apunts de recuperació, ja que assegura que s’està arribant a una normalització per atendre tota la demanda.

Si es té en compte tot Catalunya, Torrent ha destacat que en cap cas s’està davant unes xifres de sobreproducció, amb dades com per exemple les del 2006 quan s’estaven construint 120.000 habitatges nous. Des de l’associació assenyalen que el sector preveu que s’arribi als 25.000 habitatges iniciats l’any. A la Catalunya Central només Osona sobrepassa el llindar dels 100 habitatges començats.

Pel que fa als habitatges acabats, a la Catalunya Central, el 2018 se’n van acabar 353, dels quals 206 a Osona i 74 al Bages. A les comarques del Solsonès i del Moianès se’n van acabar 22 i 6 respectivament. Cal tenir en compte que els cicles de construcció poden durar de dos a tres anys de mitjana.