Cabrianes, el poble o nucli agregat amb més indústria i amb més semàfors de Sallent. Amb ganes de fer-se visible al món amb el festival de fotografia CLIC i el famós Trial de Cabrianes. Tot dos organitzats  pels veïns i que a més coordinen el Centru, l’únic teatre de la vila de Sallent.

Trobem la primera dada de Cabrianes l’any 1006 en un document on explica un intercanvi de terrenys amb Sendred de Gurb, el senyor del Castell de Sallent. Llavors era sols un Mas i li deien Cabrillanas. Ara hi viuen aproximadament uns 300 Cabrianesos i Cabrianeses i des de ja fa anys demanen l’autonomia com a poble.

Oriol Ribalta és Cabrianès estudia ciències polítiques a la Pompeu Fabra i amb tan sols 20 anys és L’Alcalde Pedani de Cabrianes.

Poble o nucli agregat?

Poble, Cabrianes és un poble. Així ho demostra tota l’activitat cultural i tota l’hostilitat amb els veïns.

Que és un alcalde pedani?

L’Alcalde pedani de Cabrianes, des que hi ha l’OTP (Òrgan Territorial de Participació), ha agafat un rol més institucional perquè aquest s’encarrega dels temes més de gestió, culturals, esportius, entre d’altres.  Ara mateix l’alcalde pedani és més un càrrec representatiu i que fa d’enllaç directe entre els veïns de Cabrianes i l’Ajuntament.

A part de l’Alcalde pedani quins òrgans teniu a Cabrianes?

A Cabrianes ens organitzem a través de l’OTP, que té una funció diferenciada que el càrrec d’alcalde pedani. l’OTP té cinc vocals i una presidència. Actualment tres d’aquests són d’ERC, dos de CIU i la presidència que correspon a ERC. L’Òrgan es fonamenta en el consens, no hi ha ni govern ni oposició sinó que tots els vocals són vocals per igual i amb la mateixa responsabilitat. Les seves reunions mensuals, equiparables al plenari de l’Ajuntament, és on es prenen i s’executen totes les funcions de l’OTP.

L’Òrgan té unes competències delegades que són l’esport, la cultura i el manteniment de la via pública. Aquest és el màxim òrgan polític de Cabrianes perquè està elegit per la gent del poble.

Trobeu a faltar algunes competències a l’OTP?

Ara mateix més competències seria un augment d’autonomia i fer un pas més endavant i convertir-nos a EMD (Entitat Municipal Descentralitzada). Això que ens portaria? Per aconseguir-ho ens hauríem de posar a la pell dels veïns de Cabrianes i a partir d’aquí iniciar els processos per augmentar l’autonomia.

Òbviament això suposaria una major responsabilitat i hem de veure quin és el nivell d’acceptació per part dels veïns i veïnes de Cabrianes. Som conscients, el dia d’avui, que no és el moment oportú per tirar endavant aquesta autonomia perquè les lleis estatals estan anant a favor de la racionalització de l’administració local.

Tot i així una bona manera per aconseguir més autonomia per Cabrianes és simplement augmentar les partides pressupostàries destinades a l’OTP, ja que té una partida molt reduïda. Si es pogués augmentar la partida, seria el poble de Cabrianes qui podria gestionar molt més diners i per tant tindria més autonomia.

Us heu plantejat fer una consulta per demanar al poble de Cabrianes si vol tenir més autonomia?

Cabrianes és un poble i com a tal aspira a tenir una autonomia al màxim de gran possible. En el moment que palpem que la demanda va creixent, que probablement es pot trobar, començarem els tràmits que facin falta amb els organismes necessaris i en consens amb el poble de Cabrianes.

En el moment que això passi es pot fer una consulta o unes eleccions del tipus que siguin necessàries i llavors parlar amb les administracions que siguin pertinents per a poder tirar-ho endavant. De moment no és una opció que estigui contemplada. Tot i així serà un tema que haurem d’anar tractant en aquesta legislatura.

Quines mancances o necessitats teniu urgents a Cabrianes?

Hi ha diversos temes a tractar com és el desdoblament del Pont de Cabrianes. Aquest és un tema que ja fa temps que és un problema que cal solucionar. No hi ha cap procés iniciat però pot ser que en aquesta legislatura es tiri endavant, en part per l’augment de tràfic. Haurem de contactar amb les administracions pertinents per poder afrontar aquest problema.

Què esperes d’aquest Equip de Govern cap a Cabrianes?

El que s’espera d’aquest Ajuntament, sigui d’aquest equip de govern o de tots els propers, és que hi hagi una especial atenció a les demandes dels veïns de Cabrianes. Amb això vull dir que tots els temes on Cabrianes estigui relacionat, tingui o no les competències delegades a l’OTP, l’Ajuntament de Sallent ha d’entendre que hi ha un govern intermig. Aquestes són les institucions que representen al poble de Cabrianes i com a tal han de ser informades.

De fet el reglament de l’OTP ho estableix dient que l’Ajuntament té el deure d’informar de totes aquelles qüestions que afecten  Cabrianes i no sempre ha estat així.

Fa dues setmanes es va anunciar que Stradivarius traslladaria les oficines a Bellaterra mesos més tard que els veïns de Cabrianes us oposéssiu a la construcció de dues noves sitges. Com veu viure aquesta lluita veïnal i quina resposta en doneu?

És un tema controvertit. Primer de tot hem de deixar clar que no és un enfrontament que vagi iniciar el poble de Cabrianes. Des de sempre hem trobat desproporcionada la proposta que va fer l’empresa. Proposta de la qual es va aprovar al ple de l’Ajuntament, governat per CIU i PSC, sense consultar ni informar abans a l’OTP ni l’alcalde pedani de Cabrianes.

Era desproporcionat el mur de 40 metres que volia alçar l’empresa. Perquè en tingueu una idea el campanar de Sallent fa 37 metres. La proposta de l’empresa era 7 metres més que el campanar i amb una amplada considerable. I tot això a 300 metres de les cases del poble.

Des de Cabrianes vam lluitar per això perquè pensem que anava en contra del medi ambient i no pensem que l’empresa pugui fer xantatge permanent amb els llocs de treball. No es pot cedir sempre al reglament i menys amb projectes com aquests. Ningú es pot saltar la normativa  urbanística o medi-ambiental a canvi  llocs de treball. Si la normativa existeix, és per alguna cosa.

Oriol Ribalta durant l'entrevista a Ràdio Sallent
Oriol Ribalta durant l’entrevista a Ràdio Sallent

Com veus Cabrianes d’aquí 5 anys? 

És difícil d’imaginar, ja que això anirà avançant tenint en compte el que vulguin els veïns de Cabrianes. Som un poble que anem tots a la una i si un fa un pas, l’altra també. Per tant hem de veure com plantegem el futur i veure quin camí triem. Si ens mantenim igual, si hi ha un augment del pressupost, si hi ha un augment de competències… S’ha d’anar veient sobre la marxa.

Amb sols 20 anys ja ets alcalde pedani. Quines aspiracions tens com alcalde i a la teva vida política?

Vaig sobre la marxa, tot el que he trepitjat d’escenaris polítics ha estat vingut. Tinc una passió per la política i això és el que m’ha portat a presentar-me a les llistes d’ERC Sallent i també al final acabar acceptant el càrrec d’alcalde pedani de Cabrianes.

Per tu què és Cabrianes? 

Per mi Cabrianes és casa meva. El lloc d’on vinc i el lloc on he crescut. El lloc on viuen els meus amics i la gent que m’estimo. Sempre és i serà el meu poble.