Núria Hontecillas i Roger Andorrà sorprenen a l’Ésdansa de les Preses amb la seva proposta de ball i electrogralla

208
Pla general de la posada en escena de l'espectacle que han ofert Núria Hontecillas i Roger Andorrà en el marc del festival Ésdansa de les Preses. Imatge del 20 d'agost de 2019 (Horitzontal).

La Plaça Major de les Preses va ser l’escenari escollit per la ballarina Núria Hontecillas i el músic Roger Andorrà per presentar la seva darrera creació: ‘La Resclosa’.

Es tracta d’un espectacle on la música i la dansa tradicionals són observats i repensats amb l’objectiu de trobar nous camins perquè les dues disciplines “puguin mirar cap al futur”. “Partim d’allò que era abans la música i la dansa i les portem a l’actualitat”, ha assenyalat Andorrà. Un dels trets característics que defineix el festival és la participació del públic en l’espai Nit Ésdansa .’La Resclosa’ neix a partir d’un treball de recerca i és el resultat de “l’enamorament entre la música, la gralla i la dansa d’arrel amb la intenció de portar-les a l’actualitat”, ha explicat Roger Andorrà. El procés creatiu va començar fa dos anys. “Agafàvem temes que ens agradaven i començàvem a investigar i veure cap a on els podíem portar a través de la nostra manera d’entendre-ho”, ha explicat la ballarina Núria Hontecillas. 

Els dos artistes van fer una estada en residència l’any passat a l’Ésdansa i aquest any han treballat amb el suport i l’acompanyament artístic de Monstse Colomé. Hontecillas i Andorrà només tenien paraules d’elogi per a Colomé i li han agraït el treball que ha fet per “sacsejar-los”, han explicat. “Ens ha mostrat un camí que potser nosaltres sols no hi haguéssim arribat mai”, ha destacat la ballarina. 

El repertori és genuïnament d’arrel, “però a la vegada hem fet que sigui nou, que torni a néixer i torni a brollar com la saba nova”, ha explicat Roger Andorrà. “Volem que el públic no rebi l’espectacle com una cosa arcaica, sinó que ho vegi com una cosa nova, regenerada”, ha afegit.

Durant l’espectacle la dansa i la gralla es barregen. “Jo he anat al seu terreny, ell ha vingut al meu i ben bé mai sabem on som”, ha explicat Núria Hontecillas. “Hem acabat canviant els rols i això és molt bonic. Ens trobem fent coses que mai haguéssim cregut que faríem”, ha destacat.

La programació d’aquest any inclou també l’estrena d’Àer, de Laia Santanach, la proposta guanyadora de la tercera edició del Premi Delfí Colomé. Amb aquest espectacle Laia Santanach planteja una revisió del ball tradicional del contrapàs, origen de la sardana, a partir de la dansa contemporània i la música electrònica.

Pel que fa a les propostes internacionals, aquest any es poden veure a l’Ésdansa les danses de tres països encara inèdits dins el festival com són Guatemala, Tanzània i Tahití. Aquests, juntament amb Equador, Corea del Sud i Armènia, comparteixen protagonisme amb les danses indígenes d’Amèrica del Sud i les cultures més desconegudes d’Orient i el Pacífic.