Navarcles inaugura una exposició de Ramon Casas amb 7 obres inèdites

224

BERTA RUIZ / YLÈNIA MORROS

El Centre Cultural la Creueta de Navarcles s’ha convertit,avui, en una sala d’exposició modernista. I és que Navarcles ha inaugurat una mostra inèdita d’obres del pintor Ramon Casas desconegudes fins al moment. L’exposició, emmarcada dins dels actes de commemoració dels 150 anys del seu naixement, mostra l’estreta relació del pintor amb municipi navarclí.

Entre aquestes obres en destaquen un quadre de la musa del pintor, Júlia Paraire, amb qui va mantenir una relació entre el 1906 i el 1908, dos dibuixos al carbó de dos navarclins (de l’any 1921-1922) i un retrat d’un ceramista barceloní, entre altres. Un total de set obres inèdites i una del Museu Comarcal de Manresa s’han mostrat als navarclins i interessats que s’han acostat al Centre Cultural. La navarclina Carme Sidera és la propietaria de l’única obra presentada que ja era pública. Es tracta d’un retrat que Casas va fer del seu avi, masover de Sant Benet.

Pere Corbella Tudó, masover de Sant Benet. Museu Comarcal de Manresa.

Pere Corbella Tudó, masover de Sant Benet. Museu Comarcal de Manresa.

Segons Sidera, Ramon Casas va fer el retrat del familiar en un matí: “a les 9 del matí la mare va anar a la fàbrica i no en sabia res, i quan va arribar a les 2 del migdia se’l va trobar penjat”. Sidera ho explica:

La família Casas Carbó tenia una estreta relació amb Navarcles, ja que cada any estiuejaven a Sant Benet. Les grans vistes que Casas tenia del monestir de Sant Benet, el van inspirar per a retratar-lo. La família, poc després va comprar l’espai de St. Benet malgrat feien vida a Navarcles. És per això que alguns veïns tenen obres del pintor i fins ara no se’n sabia res.

L’acte ha comptat amb la presència de l’alcalde de Navarcles, Llorenç Ferrer, i la comissionaria de l’any Casas, Vinyet Panyella. L’exposició s’ha fet el mateix dia que se celebra l’acte central commemoratiu de l’any Casas, a Sant Benet, on potser apareix una altre pintura inèdita, segons ha avançat l’alcalde navarclí.

Aquestes són algunes de les obres inèdites:

Paisatge. Camp de roselles. Col·lecció particular.
Paisatge. Camp de roselles. Col·lecció particular.
Josep Guardiola Bonet, ceramista i pintor. Col·lecció particular.
Josep Guardiola Bonet, ceramista i pintor. Col·lecció particular.
Josep Ribó Fornells, àlies Met. Col·lecció particular.
Josep Ribó Fornells, àlies Met. Col·lecció particular.