El 1967 apareixia a Navarcles la figura de la pubilla tal i com s’entén actualment. Abans, ja des de la segona república, s’havia proclamat la miss o la pubilla del Casino, però responien a un estàndard més propi dels certamens de bellesa. Des d’aquell ball de nit de Festa Major, l’agost de fa 50 anys, el municipi navarclí ha anat anomenant les figures de la Pubilla i les Dames d’honor -i des del 2001 l’Hereu i el Fadrí-, per representar el poble a arreu de Catalunya.

Per commemorar la data i agraïr la tasca feta per tots els que han format part del pubillatge al llarg d’aquests anys, Navarcles va organitzar la proclamació de la Pubilla i l’Hereu d’enguany amb un petit homenatge. I és que dissabte, l’Auditori Agustí Soler i Mas es va omplir per acomiadar el pubillatge sortint – en Marc Grau i la Maria Arjona – i donar la benvinguda a l’entrant. Així es proclamaven en Bernat Bernabeu -fill de la pastisseria Dani de Sant Fruitós de Bages i col·laborador a Ràdio Sant Fruitós- i Laia Medalla com a nous representants del municipi bagenc.

L’acte va començar a les 6 de la tarda amb les entrades del pubillatge visitant i seguit d’una seixantena de pubilles i hereus que han representat Navarcles des del 1967. Tot seguit, es va donar pas a un espectacle teatral i musical, organitzat per Queralt Valls i amb els balls de Xènia Sellarés, que va recordar la història del municipi i del pubillatge al llarg de mig segle.

L’acte també es va poder seguir amb una pantalla fora de l’Auditori i per InternetFinalment, la vetllada va acabat amb el comiat informal tancat al pubillatge de fora, una botifarrada popular i amb el concert d’Els Arreplegats i Dj Xipirón.