82 persones omplien ahir de gom a gom la sala Vilà i Valentí de Sallent per participar de la tercera AMO -Assemblea Municipal Oberta- superant així les altres dues AMOs que es van fer al gener i el juny.
De les quatre propostes que es portaven a debat, fer un referèndum per canviar el nom de la plaça Sant Antoni Maria Claret per plaça dels Arbres va ser la última a debatre i la que va encendre més els ànims, tal i com es preveia a raó del run-run que havia generat durant els dies previs a la xarxa. La portaveu de l’Ateneu Rocaus, impulsor de la proposta, l’explicava així:
L’assemblea però, va donar llum vermella al referèndum amb 44 vots en contra, 3 abstencions i 30 vots favorables. Pel camí, un vívid debat entre detractors i partidaris del referèndum i el canvi de nom. Els primers, en boca d’un grapat d’assistents -entre els quals l’alcalde-, defensaven fèrriament el nom actual i la pròpia figura del Pare Claret; han posat sobre la taula els problemes burocràtics pels veïns derivats del canvi de nom, i han criticat la falta d’empatia amb aquest “personatge sallentí universal”, així com el “contrasentit” de fer un referèndum per decidir sobre un tema “tan poc rellevant en comparació a d’altres assumptes del poble”. Els favorables al referèndum i el canvi de nom, per contra, van arguemntar la seva posició en base a motius més ideològics, com són tenir un nomenclàtor laic; i també històrics, posant sobre la taula que “abans de posar-se l’actual nom, al 1936, de plaça Sant Antoni Maria Claret, ja era coneguda com a plaça dels arbres”.
Però a banda del referèndum, es portaven altres propostes a la AMO i, aquestes sí, es van aprovar totes amb marges amplis. Així, Guillem Cabra, en un vídeo gravat des del camp de refugiats de Vasilika, a Grècia, encetava la AMO proposant destinar 6.000 euros, negociables, de la partida de cooperació social de l’ajuntament, a la ‘Comunitat EKO’, un projecte que vetlla pel benestar dels refugiats estancats en campaments de refugiats a Grècia. En aquest punt, l’alcalde, David Saldoni, va explicar que Sallent, ja al 2016, ha destinat la partida de cooperació, amb més de 6.000 euros, a la crisi dels refugiats, i afegia que “gran part dels municipis de Catalunya canalitzen aportacions econòmiques pels refugiats a través del Fons Català de Cooperació, que agrupa la cooperació del municipalisme català”.
Algunes ONG subvencionades pel Fons Català de Cooperació, però, van ser motiu de debat per suposada mala praxis. Així en parlava la Clara, una de les assistents:
Davant els dubtes i la desconfiança que algunes ONG -es va citar ACNUR com a exemple de mala praxis- subvencionades pel Fons Català de Cooperació van despertar en alguns assistents, es va parlar que es podria seguir destinant diners al Fons Català de Cooperació, tot guardant una partida amb una quantitat de diners sense determinar, que aniria per la ‘Comunitat EKO’. Amb tot, donada l’absència de l’impulsor de la proposta i la impossibilitat que aquest fes seves o no les esmenes, es va aprovar la proposta tal qual havia estat plantejada per ell amb 47 vots a favor 14 vots en contra i 12 abstencions.
Irene Vadosa, per altra banda, proposa un nou plantejament per les Enramades. La idea general que llença és cedir espais dels carrers cèntrics que no enramen per què es manifestin col·lectius artístics de qualsevol àmbit. L’objectiu seria animar i donar continuïtat a aquesta festa tradicional de més de 600 anys d’història, que any rere any es fa “amb l’esforç dels veïns, la gent que ho porta, els ‘amics de les enramades’, i l’ajuntament”.
Vadosa i un parell d’assistents que van prendre la paraula, recalcaven la importància d’engrescar la gent jove i els infants per garantir el relleu generacional en l’organització de les Enramades. La proposta es va aprovar pràcticament per unanimitat amb 79 vots a favor i una abstenció.
L’entitat del Carrilet, per la seva banda, va portar a discussió la taxa de prestació de serveis de les instal·lacions municipals, fent referència expressa al pavelló, on organitzen el Carnaval de Sallent. Així, en boca del seu portaveu, van demanar que s’eliminin les taxes de 454 i 316 euros que costen, respectivament, el lloguer del pavelló i el muntatge/desmuntatge, per a les entitats que organitzen festes importants del poble sense ànim de lucre, com és el seu cas.
Saldoni, micro en mà, va lamentar en primer lloc que la proposta no arribés uns dies abans en forma d’al·legació a les ordenances fiscals, que es van aprovar fa un mes i que tot just fa uns dies tancaven el període d’al·legacions. Tot i això, i subratllant que el conveni municipal estipula que qualsevol esdeveniment que cobri entrades ha de pagar en concepte de lloguer i manteniment, va plantejar la possibilitat d’intentar afegir una excepció a les ordenances que contempli la petició del Carrilet en tant que “entitat organitzadora d’una festa singular del municipi”.
La proposta del carrilet va veure també llum verda amb 69 vots favorables, un vot en contra i 4 abstencions.
L’assemblea, de gairebé dues hores de durada, va finalitzar amb algunes intervencions alegrant-se per l’alta participació i lamentant, al mateix temps, que el motiu d’aquesta fos “una proposta en particular, com és el referèndum d’una plaça, i no la voluntat de participar de totes les propostes i debatre”. Amb tot, les 82 persones d’aquesta tercera AMO, entre les quals representants de tots els grups polítics de l’ajuntament, l’han convertida en la més multitudinària, per davant de la primera que en va aplegar una setantena i la segona que es va quedar amb 44 assistents. Les propostes aprovades seran introduïdes pels diferents partits polítics en els propers plens municipals per tal de ser aprovades, o no, definitivament.