Mor Xavier Sitjes i Molins a l’edat de 99 anys

236
Xavier Sitjes en una entrevista per memoria.cat l'any 2010
Xavier Sitjes en una entrevista per memoria.cat l'any 2010

L’historiador, advocat i humanista va ser un dels fundadors d’Òmnium Cultural a Manresa.

Sitjes serà recordat com un referent antifranquista i compromès en la defensa de les llibertats socials i nacionals de Catalunya. Nascut a Sallent el 1921, es va establir a Manresa el 1946. Va ser membre, entre d’altres, de l’Assemblea del Bages i l’Assemblea de Catalunya. També va ser advocat de diverses causes relacionades amb la repressió franquista. 

A nivell polític va ser militant actiu d’Unió Democràtica. També destaca la seva tasca continuada en favor de l’ús de la llengua catalana en l’àmbit de la justícia, des de la Comissió de Normalització Lingüística del Consell dels Col·legis d’Advocats de Catalunya.

De la seva trajectòria com a historiador destaquen els seus estudis sobre el preromànic i el romànic de la Catalunya Central. Uns apunts recollits en revistes com ara ‘Bages’, ‘Dovella’, ‘Ausa’ o ‘L’Erol’. Estudiós i divulgador del patrimoni medieval i barroc com era, també va escriure una dotzena de llibres i monografies.

Finalment, Sitjes va ser guardonat l’any 1986 amb el Premi Bages de Cultura per la seva llarga trajectòria cívica i professional. Anys després, el 2012, va rebre la Medalla de la Ciutat de Manresa al Mèrit Cultural.